КИНЕСКА компанија "Зиђин", власник горње зоне будућег подземног налазишта бакра и злата "Чукару пеки", спремила је америчкој компанији "Фрипорт Мекморан", која има 60 одсто истражних права у доњој зони тог лежишта, понуду да отупи њихов део - сазнају незванично "Новости".

План кинеске компаније "Зиђин", која је и стратешки партнер РТБ "Бор", јесте да инвестира готово пола милијарде долара у почетак експлоатације горњег дела лежишта "Чукару пеки", код Бора, где су установљене резерве од милион тона бакра и близу 70 тона злата, свакако је за ту компанију лакши део посла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Договорен извоз још 2.000 тона јунетине на турско тржиште

Разлог је једноставан - Кинези су једини власници горње зоне лежишта "Чукару пеки", која се у геолошким круговима, због одличне концентрације бакра и злата, назива "звер". Међутим, далеко тежи посао "Зиђин" ће имати када на ред дође експлоатација доњег дела тог лежишта. Оно, по прелиминарним проценама, крије резерве од 15 милиона тона бакра и чак 300 тона злата, а у њему је, са уделом од 60 одсто, већински власник истражних права америчка рударска корпорација "Фрипорт Мекморан".

Додуше, по уговору, уколико дође до експлоатације доњег дела лежишта "Чукару пеки", што је инвестиција која се мери милијардама долара, "Зиђин" би стекао 46, док би Американцима остало 54 одсто власништва. Дакле, Кинези имају два пута - или да склопе уговор о стратешком партнерству са "Фрипортом", или да од њих покушају да откупе њихов удео у најбогатијем налазишту бакра и злата на свету.