БЕОГРАЂАНКЕ Иванка Стаменовић (61) и Јованка Брујић (62) прави су доказ да за бизнис, добру идеју и успех - никад није касно. Из њихове радионице и креативног студија излазе најнеобичније еколошке торбе, ранчеви, фасцикле и новчаници, сачињени од старих - билборда.

Када су пре десет година, после стечаја текстилних предузећа у којима су радиле, ове вредне жене завршиле су на бироу, нису желеле да се предају и скрштених руку чекају године за пензију.

Идеја рециклажних торби од рекламних паноа, намењена управо за преквалификацију незапослених жена старијих од 40 година, из Шпаније је пренета пре готово деценије у радионици Миодрага Недељковића. Мали расадник добио је своје настављаче, Иванку и Јованку. У већ постојећи занат у рукама, који су пекле годинама радећи као текстилна дизајнерка и техничарка текстилног предузећа "22 децембар", само су уткале нов материјал - билборд.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Промене у потражњи потрошача захтевају од произвођача да се прилагоде

- После месец дана обуке, направила сам први модел торбе са два лица којом су сви били одушевљени, а убрзо је стигла прва поруџбина од "Мерцедеса" - присећа се Иванка. - Одувек сам се чудила да људи могу да седе и чекају посао, да их неко позове и да им да идеју. Као што сам тада отишла у Привредну комору Србије и распитала се који су послови дефицитарни, да бих почела то да радим, сигурна сам да и данас има прегршт производа који би могли да се направе, а да је конкуренција мала или да је нема.


ПОМОЋ

У КРОЈАЧКОЈ радионици на Врачару, свакодневно се ради пуном паром, а кад је поруџбина велика ангажују чланове породице и испомоћ. Намера им је да повећају и усаврше производњу и упосле старије од 50 година.