РЕПУБЛИЧКА дирекција за робне резерве објавила је на својој интернет-страници да произвођачима продужава рок за прикупљање захтева за натуралну размену 17.000 тона меркантилног кукуруза за товну јунад, а да ће крајњи термин за доставу понуда, као и датум и време отварања приспелих пријава бити накнадно објављен. "Новости" незванично сазнају да ће се понуде примати до 27. септембра, а реализација размене ће се обављати до 15. октобра.

Држава на тај начин излази у сусрет захтевима незадовољних произвођача јер је на домаћем тржишту створен вишак јунећег меса због застоја извоза за Турску од почетка ове године, за који се сваког дана очекује да буде откочен. Сточарима је омогућено да за килограм товне јунади добију 17 килограма кукуруза, проширен је списак кланица о чијем трошку ће се транспортовати јунад и донекле су олакшани компликовани услови за подношење захтева.

Председник Производне групе узгајивача товних раса и товљача говеда, Чедомир Кецо, истиче за наш лист да ће његово удружење тражити повећање квоте на "најмање 25.000 тона кукуруза уколико извоз не крене у наредних десетак дана".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мењају шницле за кукуруз

- Очекује се да ускоро почне реализација уговора са Кином од 9.000 тона говедине и Турском у коју је требало да оде 5.000 тона, али је заустављено због њихове унутрашње ситуације - каже Кецо и позива фармере да се пријављују за робну размену јер је поједностављен поступак пријаве.

Он објашњава да сточари сада могу и да продају кукуруз који преузму за јунад, а не да га искључиво користе на фарми јер је суштина да дођу до новца како би могли да купе телад за нови турнус това. Омогућено је, додаје, и да се размени грло старије од 18 месеци, што првобитно није био случај.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је да сваког дана очекује да Турска крене да купује из Србије.

- Ми смо завршили све наше припремне предрадње, чекамо њихове инспекторе да дођу на линије клања - рекао је Недимовић и додао је извоз 9.000 тона говеђег меса за Кину, посао од 60 милиона долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министарство: Натурална размена пшенице и кукуруза


СРПСКО МЕСО НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ

- ДОКАЗ да је наша јунетина најбоља показује податак да постиже највишу цену у Турској која има 30 милиона туриста годишње и огромну потрошњу овог меса које увози из целог света - објашњава Чедомир Кецо. - Цена је најрелевантнији показатељ квалитета, а они јунетину из Србије плаћају најскупље. Њена вредност у тој земљи се креће од 9 до 20 евра за килограм, у зависности од дела трупа.

Кецо оцењује да ће и након реализације уговора са Кином и Турском, у Србији опет остати 30.000 до 50.000 телади вишка које нећемо имати коме да продамо.

Наша земља је прошле године Турској испоручила 4.000 тона јунетине. Фармери су били подстакнути тим извозом да повећају производњу, а држава је прошле године дала високе субвениције, што је допринело повећању сточног фонда. Сада треба пронаћи тржиште за вишак.

Председник Производне групе узгајивача говеда истиче да Србија има највеће подстицаје за говедарство у региону и додаје да се и поред свих тешкоћа око извоза и занављања производње цена телета, које има између 150 и 180 килограма, у Србији креће од 600 до 650 евра. Према досадашњим подацима 19.000 газдинастава се бави товом, а просечна величина те сеоске фарме је шест грла.


ПРОМЕТ 30 ОДСТО МАЊИ

СТОЧАРИ имају великих тешкоћа због застоја у извозу, а оштећени су и они који су продавали испод цене и они који су наставили да их тове.

- Промет јунади је за 30 одсто мањи у односу на прошлу годину - истиче Чедмир Кецо. - То значи да ће она грла која су остала у тову бити знатно тежа од 500 килограма и да ће купци који уцењују сточаре моћи да кажу да нису у класи. Јунад има мањи прираст када су тежа појединачно од 600 кила, теже се тове и троше више. На губитку су и сви који су продали килограм живе ваге испод 2 евра.