ОСНОВНА школа "Јован Јовановић Змај" у Малој Јасикови код Зајечара обновљена је после равно 70 година! Захваљујући пројекту "Наше село", који је "Делта холдинг" покренуо крајем прошле године, једанаест малишана из овог села и учитељ Милован Станковић, од јесенас наставу одржавају у реновираној школској згради. У сређивање крова и фасада, замену столарије, уређење тоалета, постављање нових подова, замену електроинсталација и сређивање школског дворишта уложено је око 40.000 евра.

Уређењем овог објекта, започела је трећа фаза "Делтиног" пројекта којим се помаже очување српског села, модернизује пољопривредна производња и унапређује друштвени живот како би се спречио тренд одумирања наших села.

- Сматрамо да без школе село одумире, јер без ње нема ни интересовања младих парова и породица да остану на свом имању - рекао је у Малој Јасикови Мирослав Мишковић, власник "Делта холдинга" и покретач пројекта "Наше село".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “НОВОСТИ” САЗНАЈУ: “Делта” подиже два села

- Зато је обнова школе део нашег пројекта, као што је и организација друштвеног и културног живота достојног човека. Желимо да покажемо да наш сељак уз све што научи и примени може да живи исто тако квалитетно као и пољопривредници у селима Немачке, Аустрије или Словеније.

У овом пројекту учествује 40 домаћинстава из зајечарских села Дубочане и Мала Јасикова. Током прве фазе, за пољопривреднике су организована предавања о модерној производњи и могућностима да достигну максималне приносе и профит. За 20 домаћинстава су, потом, обезбеђени бескаматни кредити укупне вредности 200.000 евра. Одобрила их је Ерсте банка, док је трошкове камате преузела "Делта".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОГРАМ КОМПАНИЈЕ "ДЕЛТА": Нада за Дубочане и Малу Јасикову


Из ових кредита пољопривредници су куповали механизацију, уредили воћњаке, инсталирали системе за наводњавање, реновирали или изградили нове штале, набавили квалитетнија грла стоке... Осим тога, "Делта аграр" је пољопривредницима организовао посете пољопривредним сајмовима у Новом Саду и у италијанском Риминију. Власник "Делта холдинга" Мирослав Мишковић најавио је наставак овог пројекта и у другим селима, као и улагања у земљама региона.


ПОДРШКА СРПСКИХ ПРИВРЕДНИКА

ОБНОВУ школе у Малој Јасикови суфинансирали су Ерсте банка, Град Зајечар, "Керамика Кањижа" и "Беоврт", док су мештани помогли уређивање дворишта - кажу у "Делта аграру". - Од покретања, крајем прошле године, пројекту "Наше село" придружили су се Привредна комора Србије и "Телеком Србија". Отворен је за друге компаније и институције које у њему препознају прави пут за опстанак и развој српског села.