КОМЕРЦИЈАЛНА банка Бањалука (КББЛ) забележила је годишњи раст депозита грађана и привреде за чак 45 одсто. Знатно су, за више од 17 одсто, порасли и укупни кредити које је ова банка пласирала током прошле године на тржишту целе Босне и Херцеговине. Кћерка-банка српске Комерцијалне банке управо је, за остварене лањске резултате, награђена посебним признањем - "Златни бам", који додељује финансијско-пословни магазин "Банке и бизнис". Према речима Бошка Мекињића, председника Управе КББЛ, тренд раста и добрих резултата наставља се и ове године.

- За првих шест месеци, већ смо премашили планове за прво полугодиште, док је у неким областима, попут раста активе банке, већ премашена годишња пројекција - каже Бошко Мекињић.

Он наводи да се признање "Златни бам" додељује на основу независних ревизорских извештаја и званичних показатеља рада банака у протеклој години.

- КББЛ се, у последњих неколико година, значајно позиционирала на тржишту целе БиХ - наводи Мекињић. - Значајан раст остварен је у протеклих неколико година. Од 2016. до 2018. смо готово удвостручили активност банке. Тада је актива била 260 милиона конвертибилних марака, а сада је изнад 470 милиона. Уз раст активе, бележи се и раст депозита, кредита и свих осталих параметара.

Мекињић наводи да без подршке надзорног одбора Комерцијалне банке не би било могуће остварити овакве резултате, поготово када је реч о расту депозита, који су достигли више од 350 милиона конвертибилних марака:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Потписан уговор о кредиту између Комерцијалне банке Београд и Владе Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

- Такође, с обзиром на то да банкарски сектор у БиХ, у просеку, бележи раст кредитирања од шест до седам одсто, јасно је колико је значајно наших остварених 17 процената раста у овом сегменту.

Он истиче да је 2018. била најуспешнија и по оствареној добити, већој од 2,3 милиона конвертибилних марака.

УДРУЖЕЊЕ

ПРВИ човек бањалучке Комерцијалне банке Бошко Мекињић истовремено је и председник Удружења банака БиХ. Тамошњи банкари, како истиче, управо раде на формирању такозване беле књиге, у којој ће описати тренутне проблеме банкарског сектора, али и понудити решења.

- Један од највећих проблема који треба да се реши односи се на увођење дигиталног потписа, као основе за онлајн отварање рачуна - истиче Мекињић.

Председник извршног одбора Комерцијалне банке Београд (КББ) Владимир Медан истиче да су добри резултати банака који послују у оквиру групације у региону - резултат реструктурирања из претходне две године.

- Комерцијална банка је у протеклим годинама углавном покривала губитке својих супсидијара. Данас су наше банке у Републици Српској и Црној Гори значајан део Комерцијалне банке, које обезбеђују стабилност пословања у иностранству - истиче Владимир Медан. - КББ је прошле године успела да подигне све пословне перформансе. Тај тренд је настављен и у 2019. Сама Комерцијална банка ће остварити профит од непуних 50 милиона евра за осам месеци.

Медан истиче да је признање "Златни бам" за раст банке у Бањалуци, награда за велики рад и труд уложен у претходном периоду.

- Тај раст је обезбедио да се Комерцијална банка на тржишту БиХ, где је била мала банка, сврста у ред средњих банака. И наша банка у Подгорици данас остварује успешан пословни резултат. А Комерцијална банка, на нивоу групе, остварује синергију пословних активности у свим својим деловима. Сви делови доприносе укупном успеху и раду Комерцијалне банке - закључује први човек Комерцијалне банке.


ШИРЕЊЕ У РЕГИОНУ

НА питање има ли Комерцијална банка потенцијал да се шири у региону, Владимир Медан одговара потврдно.

- Управо ова награда коју смо добили у БиХ и све што смо урадили у Србији доказује да Комерцијална банка има и капацитет и будућност - истиче Медан. - Гледано на средњи рок, Комерцијална банка сигурно има капацитет да се шири у региону на тржиштима на којима је већ присутна, али и да изађе на она на којима тренутно није присутна. Сигурно је да Комерцијална банка, као група у региону, дефинитивно јесте институција која може да оствари најбоље резултате како за акционаре, тако и за клијенте банке.