ЈАВНО предузеће "Путеви Србије" расписало је јавне набавке за израду документације за четири брзе саобраћајнице. Објављен је тендер за Просторни план подручја посебне намене инфраструктурног коридора и Студију оправданости са Идејним пројектом изградње брзе саобраћајнице Параћин - Зајечар - Неготин. Траже и стручњаке који ће урадити Претходну студију оправданости са Генералним пројектом изградње брзих саобраћајница Голубац - Доњи Милановац - Брза Паланка, као и Кладово - Неготин. Радиће се и Претходна студија оправданости са Генералним пројектом изградње пута од Крагујевца до везе са државним путем Е-761 у Мрчајевцима.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је у јулу, приликом посете Зајечару, рекла да ће пројекат изградње пута од Параћина до Зајечара бити део великог инвестиционог плана, који је најавио председник Србије Александар Вучић. Она је истакла да се већ ради на пројектно-техничкој документацији и изразила наду да ће следеће године моћи да се разговара о начинима финансирања. У конкурсној документацији за тендер наведено је образложење да ова магистрала представља примарни правац за повезивање зајечарског и неготинског региона са Коридором 10.

Прочитајте још - Путеви Србије: Током лета на путевима 12.577.351 возило

Разматра се и потреба за изградњу трасе Голубац - Доњи Милановац - Брза Паланка, као и повезивање Кладова и Неготина. Због тога ће бити урађена Претходна студија оправданости са Генералним пројектом изградње ових брзих саобраћајница.

"Путеви" траже и аутора за Претходну студију оправданости са Генералним пројектом изградње државног пута од Крагујевца до Мрчајеваца. Министарка Михајловић је недавно изјавила да ће изградња 35 километара брзе саобраћајнице почети идуће године и да ће коштати 150 милиона евра. Она је казала да ће се деоница Крагујевац - Мрчајевци повезати с деоницом Прељина - Краљево.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Списак свих регионалних и локалних путева који добијају нови асфалт

ИЗ БУЏЕТА ЗА КОРИДОРЕ

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић најавила је у понедељак да ће део буџетских прихода бити усмерен у инфраструктурне пројекте - Моравски коридор и ауто-пут "Милош Велики".

- Издвајамо око 120 милиона евра за Моравски коридор и очекујем да изградња деонице Појате - Прељина почне већ у октобру - рекла је премијерка. - Други инфраструктурни пројекат је ауто-пут "Милош Велики" - деоница од Чачка до Пожеге. Изградња је почела пролетос, а утврђен је нови рок, крај 2021. године, на којем је инсистирао председник Александар Вучић.