МОЋНИ багер "глодар 10", тежак 1.650 тона, прешао је у понедељак преко пруге Београд - Бар, на свом путу ка новом површинском копу Радљево, на подручју општине Уб. Челична грдосија запутила се са површинског копа Поље Д Рударског басена "Колубара" трасом дугом 24 километра, а на 24 километра дугом путу треба још да пређе Ибарску магистралу и реку Колубару.

Уз то, траса багера укршта се и са локалним путем Велики Црљени - Вреоци - Лазаревац, индустријским пругама термоелектрана "Колубара" и "Никола Тесла". Ибарску магистралу прећи ће двапут - старом трасом и новим делом, који се гради, а машине очекује и пролазак кроз сплет далековода, оптичких каблова... Када са припадајућим самоходним транспортером "бандвагеном три" буде стигао на одредиште, "глодар" ће пре укључивања у рад бити сервисиран.

- Ово је изузетно важан дан за "Колубару" и ЕПС и Србију, која има намеру да стабилизује, очува и унапреди свој електроенергетски систем, стога наредних година предстоји много посла - каже в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић. - Транспорт багера један је од претпоследњих корака ка отварању новог површинског копа Радљево, конципираног још 1976. године, али је требало да прођу пуне четири деценије да се створе економски услови да тај пројекат ми остваримо. Очекујемо да "глодар 10" на новом копу почне да ради најкасније 1. новембра.

Због преласка багера преко шина у близини Вреоца, "Железнице Србије" дале су дозволу да пруга Београд - Бар може да буде 72 сата затворена за саобраћај. Такође, од "Електромреже Србије" добијена је сагласност да машине прођу испод далековода од 110 киловолти.Прочитајте још: РАДОВИ У КРУГУ ТЕ-КО "КОСТОЛАЦ": Шире угљенокоп


- Нови површински коп Радљево, где се багер "глодар" упутио, један је од најзначајнијих развојних планова ЕПС-а и очекујемо да експлоатација угља почне 2023. године - најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић. - Радљево располаже са 450 милиона тона резерви угља, годишње ће производити око седам милиона тона лигнита намењених Термоелектрани "Никола Тесла" у Обреновцу. Очекујемо ускоро да почну активности за изградњу нове термоелектране у Каленићу код Уба, за шта имамо пуну подршку председника Србије Александра Вучића, као и уговор за набавку два система за површинске копове, вредна 200 милиона евра.

МЕСЕЦ ПУТОВАЊА

РОТОРСКИ багер "глодар 10", креће се од четири до шест метара у секунди, основна је машина којом ће се откопавати јаловина, такозвана откривка. За његов безбедан транспорт, екипе Рударског басена "Колубара" изградиће трасу широку 30 метара и уклонити све објекте. Његов транспорт до новог копа трајаће око месец дана. Машинци "Колубаре" истичу да би, да је демонтиран и пребачен у деловима, за његово поновно склапање требало више од пола године.


Прочитајте још: Из Костолца више струје (ФОТО)


ВОЗОВИ СТОЈЕ ДО СРЕДЕ У 10.30

ЗБОГ преласка багера преко барске пруге, између Вреоца и Лазаревца железнички саобраћај биће обустављен до среде до 10.30. Путници возова који саобраћају између Топчидера и Бара аутобусима ће организовано бити превожени од Лазаревца до Топчидера. У оквиру тих возова, неће бити вагона за превоз аутомобила. И за путнике возова на релацијама Београд/Центар - Ужице - Београд/Центар и Београд - Центар - Пријепоље/Теретна - Београд/Центар, биће организован аутобуски превоз између железничких станица Београд/Центар и Лазаревац, односно Београд/Центар и Ваљево.