Сви пензионери добиће од 1. децембра једнократну исплату од 5.000 динара, најавила је данас премијерка Ана Брнабић.


Она је истакла да је у плану повећање пензија од 1. јануара 2020 године, од бар 5 одсто.


За сада се још увек ради на буџету за 2020. годину, па још није познат коначан проценат, али ће повећање засигурно бити макар 5 одсто, прецизирала је премијерка на прес конференцији.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Из франка у евро 59 милијарди динара


"Трудићемо се да то буде и несто више, у складу са могућностима, а да не угрозимо фискалну и финансијску сигурност земље. Сигурно ће бити 5 одсто, а да ли ћемо моћи и преко тога, ускоро ћемо имати и ту информацију", рекла је Брнабић.БРНАБИЋ: УКИДА СЕ ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА, АЛИ ОСТАЈЕ КОНТРОЛА


Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће и формално бити укинута забрана запошљавања, пошто је и до сада било дозвољено запошљавање под одређеним условима, али да ће бити задржана контрола над запошљавањем.


Поручила је одговарајући на питања новинара да не би волела опет, као што је то био случај до 2012. године, да дође до неконтролисаног запошљавања када је у многим општинама било два, три или четири пута више запослених.


"Једва смо то свели на неку нормалну потребу, имамо самокронтролу, има запошљавња када се покаже потреба, али то ћемо видети да релаксирамо - само је важно да задржимо какву такву контролу", навела је премијерка.


Нагласила је да да забрана запошљавања постоји данас само као контрола запошљавања и да је само у задравству запослено 4.000 људи.


Објаснила је да је и до сада могло да се запошљава, али када је то оправдано односно када владина комисија то одбори.БРНАБИЋ: ЗА МОРВАСКИ КОРИДОР 120 МИЛИОНА ЕВРА ИЗ БУЏЕТА


Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је данас да ће директно из буџета бити додатно издвојено 120 милиона евра за Моравски коридор, захваљујући повећаним буџетским приходима, који су надмашили план за 60 милијарди динара.


Брнабић је на конференцији за новинаре, посвећеној првом позитивном ребалансу буџета Србије, прецизирала да ће део већих буџетских прихода у износу од 16,8 милијарди динара бити усмерен у инфраструктурне пројекте - Моравски коридор и аутопут "Милош Велики".


Према њеним речима, део средстава у оквиру позитивног ребаланса ће такође бити издвојен за грађане задужене у францима.


Председница Владе Србије је нагласила да се приликом израде позитивног ребаланса буџета руководила интересима грађана, водећи рачуна да ни на који начин не буде угрожена фискална стабилност.


Истакла је да јавни дуг наставља да пада и да данас износи око 52 одсто бруто домаћег производа, и да захваљујући Народној банци Србије, која равноправно ради са Владом, имамо ниску инфлацију и стабилан динар.