ФИНАНСИЈСКИ уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш - Мердаре у вредности од 100 милиона евра данас су потписали Зорана Михајловић, министарка грађевинарства и Мигел Моргадо, директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестиционе банке. Потписан је и уговор о поклону од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника Европске банке, парафирали и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и помоћник директора "Коридора Србије" Душан Пурић.

Министарка Михајловић најавила је да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, у дужини од 38 километара почети у трећем кварталу следеће године. Део Ауто-пута мира, до Мердара, који ће градити Србија је 77 километара, док траса од Ниша преко Приштине до Драча има укупно 384 километра. Процењено је да ће изградња дела за који је задужена Србија коштати око 240 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ И:И поклон гради ауто-пут мира

- Потписали смо два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовања за овај ауто-пут - рекла је Михајловићева. - Радили смо три године на овом пројекту. Он није важан само за развој привреде и повезивање округа, већ и са политичког аспекта, јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом. То је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године. Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и када је политички стабилна.

ПОВЕЗИВАЊЕ РЕГИОНА

ПРЕДСТАВНИК ЕИБ Моргадо је изјавио да је кључни допринос Еворопске комисије у овом пројекту повезивање региона и казао да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у железничком, друмском и водном саобраћају.

- Потписивање уговора је пример плодне сарадње националих институција и Европске комисије - рекао је Моргадо. - Србија ће и у будућности имати нашу подршку с обзиром на најављени инвестициони програм.


КРИТИКЕ ОПОЗИЦИЈЕ

МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић осврнула се и на критике опозиције да ауто-пут до Приштине није потребан.

- Много критика је долазило од Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића и Војислава Шешеља - рекла је Михајловићева. - То је група опозиционих странака која нас је називала издајницима и говорила да нема шта држава да гради ка Албанији. Садашња влада није тако опредељена, већ је њен циљ да се повезује са регионом.