Извршни одбор Народне банке Србије донео је на данашњој седници допуну Одлуке о врстама девиза и ефективног страног новца које се купују и продају на девизном тржишту, чиме се белоруска рубља уводи на листу валута којима се може трговати на девизном тржишту.

При доношењу ове одлуке НБС руководила се све бољим трговинским односима Србије и Белорусије, односно константним растом спољнотрговинске размене и потенцијалима за јачање и унапредење економске сарадње измеду две земље у наредном периоду.

Међусобна сарадња и веома добри билатерални односи измеду две државе одражавају се и на економске односе са Белорусијом, где све већи број домаћих компанија пласира своје производе и услуге, саопштено је из НБС.

Уговарање и извршавање тих послова у локалној валути, уз већ традиционално добру пословну репутацију коју су компаније из Србије изградиле у Белорусији, допринеће повећању њихове конкурентности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Народна банка Србије оставља камату на истом нивоу

Уводење белоруске валуте на домаће девизно тржиште показује проактивни приступ Народне банке Србије у обезбеђивању повољног амбијента и услова за улагање за инвеститоре који долазе из региона, истиче се у саопштењу НБС.

Ови инвеститори све више су заинтересовани за улагање у Србију захваљујући резултатима Владе Републике Србије и Народне банке Србије на очувању и јачању макроекономске стабилности и очувању релативне стабилности девизног курса.

Такође, очекује се да увођење белоруске рубље подстицајно утиче и на реализацију заједничких економских пројеката Србије и Белорусије, и то како оних чија је реализација већ у току, тако и оних који се очекују у наредном периоду.

Белоруска рубља ће се укључити на листу девиза и ефективног страног новца којима банке могу да тргују и на листу ефективног страног новца које овлашћени мењачи и јавни поштански оператор могу да купују и продају.

Такође, белоруска рубља биће укључена на листу девиза које купује и продаје Народна банка Србије.

Белоруска валута ће бити уведена на курсну листу под називом „белоруска рубља“ са словном ознаком BYN и нумеричком ознаком 933.

НБС је током претходних седам година, са циљем обезбедења повољнијег пословног и инвестиционог амбијента, као и ради диверсификације и унапредења трговинске и укупне економске сарадње Републике Србије са другим земљама, омогуцила трговање на домацем девизном тржишту са још пет валута – руском рубљом, кинеским јуаном, турском лиром, бугарским левом и румунским лејом.

Због потреба привреде и даљег развоја економских односа, омогуцено је и трговање у девизама са још пет валута земаља у окружењу којима је до тада било могуце трговање искљуциво у форми ефективног страног новца - мађарском форинтом, пољским злотом, цешком круном, конвертибилном марком и хрватском куном.

Ова Одука ће ступити на снагу 30. септембра 2019. године.