Од почетка 2019. до 1. септембра 2019. ауто-путевима кроз Србију прошло је 37.551.150 возила, а потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је у Србији и ове године оборен рекорд по броју аутомобила на ауто-путевима.

"Од 1. јануара 2019. до краја летње сезоне 1. септембра ауто-путевима кроз Србију било је 37.551.150 возила, што је за 1,2 милиона возила више него прошле године. И ово је само још један доказ колико смо били у праву инсистирањем на што већем улагању у саобраћајну инфраструктуру. Још једном смо показали да је Србија саобраћајни центар региона и да улагање у нове ауто-путеве најбољи начин за економски раст", каже Михајловићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Адути наше земље положај и добри споразуми

Како је саопштено из њеног кабинета, она је истакла да се, према проценама, очекује да до краја године кроз Србију ауто-путевима прође око 60 милиона возила, што је више од 20 милиона возила више него 2014. године.

Потпредседница Владе наглашава да је на овогодишње повећање промета највише допринело завршетак ауто-пута кроз Грделичку клисуру и пуштање у саобраћај ауто-пута Милош Велики од Обреновца до Прељине, односно Чачка.

"Само током лета кроз Србију је прошло укупно 12,5 милиона возила, а само кроз Грделичку клисуру од почетка наплате путарине 15. јуна нешто више од два милиона возила! Сви ови резултати обавезују да морамо и даље да градимо нове аутопуте, али и да улажемо у њихово одржавање како бисмо сачували безбедност путника. Већи приходи од путарине омогућавају и нова улагања у садржајно обогаћивање наших ауто-путева", навела је Михајловићева.