Пензије ће од јануара 2020. године бити повећане минимално за пет одсто, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Министар је потврдио да ће сви пензионери без обзира на висину пензија, до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара.

"Данас сам имао скоро два сата разговоре са представницима ММФ-а, могу да потврдим да ћемо ићи на једнократну помоћ за најстарије суграђане од 5.000 динара већ ове године. Сви пензионери, не само они са најнижим примањима добиће ту помоћ", рекао је Мали новинарима након обиласка градилишта будућег колектора у Јајинцима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Дојче веле": Ко више инвестира у Србију - Кина или ЕУ?

Навео је да ће се ићи на такозвану "швајцарску формулу" за усклађивање пензија и да треба видети какав ће резултат у буџету бити у септембру.

"Повећање пензија ће бити не мање од пет одсто од јануара 2020. године", рекао је Мали.

Министар је подсетио да је суфицит у првих седам месеци ове године 48,5 милијарди динара.

"Желимо тај новац да вратимо грађанима Србије. Идемо и са повећањем плата и са повећањем пензија. Ићи ћемо и са минимално двоцифреним повећањем минималне цене рада", рекао је Мали.

Оно што је зарађено, рекао је Мали, резултат је тешких реформи које је председник Александар Вучић започео још 2014. године.

"Сада видимо резултате, новац иде грађанима за повећање њиховог животног стандарда и за инвестиције".

Рекао је да је већ друга добра вест стигла од Фајненшaл тајмса, не само то да је Србија рекордер по броју страних директних инвестиција (СДИ) него и по њиховој вредности.

Нагласио је да велики број инвеститора долази у Србију, да се смањила стопа незапослености и да има више новца у буџету.

"Наша привреда расте самим тим се отвара простор за повећање плата и пензија на реалним основама и за инвестирање", рекао је Мали и навео да је у последњих пет година отворено више од 300 километара аутопутева и да је то један од разлога зашсто Србија привлачи све већи број инвеститора и смањује незапосленост.

Подсећа да је у овом тренутку стопа незапослености 10,3 одсто а да је 2013. године била 25,9 одсто а поручује да је циљ државе да већ следеће године стопа незапослености буде једноцифрена. Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да запослени у јавном сектору могу очекивати повећање плата до краја године.

"До краја године биће повећање плата у јавном сектору, врло брзо за десетак дана, само да погледамо како нам стоји буџет, до половине септембра знаћемо колики ће проценат повећања бити", истакао је министар Мали.