ИМАЛИ смо проблем са тржиштем, али врло брзо, најдуже за месец и по, поправиће се стање за товно говедарство. Предузели смо укупно три мере. Једна је везана за тржиште Кине. Са Кинезима смо закључили велики и добар уговор вредан 60 милиона долара за откуп 750 тона говеђег меса месечно. Друга ствар су интервентне мере које је предузела наша влада, а подразумевају замену товних говеда за кукуруз по цени од 2,2 евра по килограму. Конкурс је расписан и пољопривредна газдинства која желе такву замену могу да се пријаве, а кукуруз после могу да продају на тржишту. Трећа ствар је извоз меса у Турску и почетак очекујемо за неколико дана.

Ово је најавио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, који је обилазио пољопривредна газдинства у Банату.

Сточар Немања Терзин из Башаида код Кикинде у својој штали има 70 бикова у тову, од чега је 40 спремно за продају. Сваки има тежину од око 600 килограма, и, како каже власник, зрели су за клање, али је он у великом проблему, јер нема коме да их прода. Купаца нема, а и тренутна цена живе ваге је ниска, па се продаја, у овом тренутку, уопште не исплати. Садашња цена од 1,70 евра по килограму живе мере је испод исплативости, па се Терзин нада да ће ускоро своју стоку моћи да прода за од два до 2,2 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУИНА ЧЕКА ПРЕОБРАЖАЈ: Оглашена продаја хотела "Фрушка гора" у Лежимиру
Боље услове најавио му је министар пољопривреде који је посетио његово имање у Башаиду.

- Надам се да ће се нешто поправити. Цена од 2 до 2,20 евра би омогућила да наставимо да радимо и да повећамо број грла у штали, како смо и планирали. Свака мера државе би нам одговарала. Само да заживи и да откуп почне. Али и да продаја буде сигурна и следеће и сваке наредне године - објашњава млади сточар, који је трећа генерација у породици која се бави сточарством.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић у среду је, са домаћином, градоначелником Кикинде Павлом Марковим, посетио још два млада пољопривредника и сточара, газдинства Радуловић у Новим Козарцима и Малбаша у Банатској Тополи.


КОНКУРС ЗА МЛАДЕ

МИНИСТАР је најавио да ће већ у октобру бити расписан нови конкурс за ову годину за младе пољопривреднике, а грант је 1,5 милиона динара.

- За ту суму може се купити стадо оваца, значајан број товљеника, засновати производња вишања на два хектара, шта је коме воља. Приоритет министарства биће сточарство, воћарство и повртарство, јер су нам ту потребни млади људи, јер те гране захтевају доста физичке снаге - поручио је министар Недимовић.


ХРАНА

ЗА стоку је потребно обезбедити велику количину хране, па Терзинови раде 35 хектара земље, од чега је 15 хектара државног земљишта које су закупили по праву прече куповине. Министар Недимовић каже да је добра ствар што се млади људи баве сточарством и што је држава омогућили да пољопривредно земљиште закупе на десет година. Најављује знатно боље услове за продају бикова.