АНА Ђорђевић је млада предузетница. Са још троје колега води компанију "ИнСоно" која ради и на два иновативна производа. Њихов паметан микрофон, уколико се угради у систем "паметних кућа" може све да чује и препозна, па тако и да на звук кише затвори прозоре. Други патент ће фабрикама омогућити да помоћу звука тестирају квалитет својих производа. Ова компанија постоји тек мало више од годину дана, а амбициозне идеје развија у Стартап центру у Нишу, у ком ће, надају се, ојачати и развити пословање. У Србији функционише укупно 36 пословних инкубатора, у којима послују 543 почетника у бизнису.

Највише станара су предузећа из области информационих технологија и креативне дигиталне индустрије. Приближно 60 одсто корисника услуга инкубатора припада овом сектору, подаци су ЕУБИД, пројекта који пружа подршку развоју инкубатора. Концентрисани су углавном у великим градовима - Београду, Нишу и Новом Саду.

- У мањим градовима услуге инкубатора користе и почетници у пословању у области прераде дрвета и производње намештаја, производње алата, занатских и услужних делатности - стоји у анализи ЕУБИД. - Највећа потреба јавља се за унапређење спектра услуга које пословни инкубатори пружају својим корисницима. На тај начин они ће им обезбедити даљи раст и развој и самим тим повећати стопу опстанка предузетника на тржишту у првих годину дана пословања, што је веома велики изазов.

Прочитајте још - Бизнис план, па на конкурс

Од 36 инкубатора, 19 пружа подршку иновативним почетницима у пословању. У преосталих 17 инкубатора пружа се подршка за самозапошљавање. Стартап центар у Нишу ради при Електронском факултету.

- Користимо њихов радни простор и додатне услуге попут књиговодствених, правних и савета из менаџмента - објашњава Ана Ђорђевић. - Организују се предавања, долазе разни стручњаци, што је нама много корисно. И због знања и због нових контаката са потенцијалним сарадницима. Битно је што се све дешава на факултету, где је и лабораторија коју можемо да користимо. Идеја је да почнемо рад у инкубатору, да јачамо и да се потом преселимо у Научно-технолошки парк.

Прочитајте још - НСЗ: Кроз програме самозапошљавања прошло 4.000 људи

ПРОЈЕКАТ

У САРАДЊИ са Министарством привреде покренут је и пројекат ЕУБИД "Подршка Европске уније развоју пословних инкубатора". Његова сврха је да у наредне две године допринесе развоју капацитета пословних инкубатора како би могли да пруже што боље услуге почетницима у пословању. Пројекат финансира Европска унија са 1,5 милиона евра.