ПО броју страних директних инвестиција Србија је на првом месту у свету, објавио је данас британски "Фајненшл тајмс". Према најновијој ранг-листи за ову годину, на којој се нашло 105 држава, Србија је, како наводе у "Фајненшл тајмсу", привукла 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018, односно за 26 више него у 2017. години. То је раст за готово једну трећину.

- Одлука угледног британског часописа да Србију по други пут у последње три године прогласи за светског првака у привлачењу страних директних инвестиција резултат је спроведених реформи и потврда да је Србија данас потпуно другачија земља од оне коју је ова влада затекла 2012. године - рекла је за Танјуг премијерка Ана Брнабић. - Реформе које су спровођене у последњих пет година исплатиле су се. Србија данас има политичку, фискалну и финансијску стабилност која је, истиче председница Владе, последица јако тешких мера фискалне консолидације које су спроведене од 2014. године.


ПРОЧИТАЈТЕ И: У ново лице Србије 12 милијарди евра


Много тога је, додала је, урађено и уложено у побољшање пословног амбијента као и у реформу система образовања што је у ствари, како каже премијерка, стратешка одлука владе, а која ће омогућити Србији да се економски раст наше земље у будућности настави.

Са овогодишњом оценом, наведено је у студији британског листа, Србија привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција, него што би могло да се очекује од економије њене величине. Лидерску позицију, Србија је преузела од Мозамбика и попела се за једно место у односу на претходну годину. Водећи сектори у Србији, по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина.


ДАЛЕКО ПРЕМАШИЛИ КОМШИЈЕ

У СТУДИЈИ се истиче да је Србија далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина. Иза Србије налази се Црна Гора. А, наша земља је, по гринфилд страним директним инвестицијама, оставила за собом Сингапур, Летонију, УАЕ, Мађарску, Велику Британију, Хонгконг, Ирску...