ПРОДУКЦИЈЕ које у Србији буду снимале пројекте вредније од пет милиона евра моћи ће да рачунају на помоћ државе од чак 30 одсто улагања. До сада је Србија помагала филмаџије са највише четвртином оправданих трошкова. Влада Србије, на последњој седници, усвојила је нову Уредбу о подстицајима инвеститору који у Србији производи аудио-визуелно дело.

Новина је и третман наменског филма. До сада је могао да рачуна на субвенцију Србије уколико се у њега уложи најмање 100.000 евра. Нови праг је - 150.000 евра. Смањен је и ниво помоћи коју ће држава давати за ову врсту остварења. Уместо учешћа до 25 одсто, убудуће ће га подржавати са петином утрошеног новца. Ове две ставке неће се одмах примењивати. Нови услови за наменски филм важиће од следеће године.

Прочитајте још - ПОДСТИЦАЈ ЗА ФИЛМАЏИЈЕ: Уложиш динар врати се девет

Филмске продукције ове године су могле да рачунају на део од 900 милиона динара субвенција. Толико је било буџетом предвиђено за подстицаје за производњу аудио-визуелних дела. Обезбеђена средства подстицаја за 2017. годину, 400 милиона динара, донела су око 3,8 милијарди динара инвестиција. На уложен динар подстицаја привреда Републике Србије у 2017. години приходовала је више од 9 динара. Од странаца у нашој земљи најчешће снимају Американци.


Фото Д. Миловановић