Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да су представници Комисије за заштиту конкуренције на састанку са произвођачима у Ивањици обећали да ће испитати да ли се откупљивачи договарају о висини откупних цена и на тај на нарушавају конкуренцију.

Он је за Бету рекао да се купине продају по 30 до 50 динара по килограму а да се извозе по ценама од 140 до 160 динара по килограму.

"Тражимо од државе да утврди да ли власници хладњача плаћају порез на екстрапрофит и да ли могу да примају воће на југу Србије без откупне листе, издајући потврде само на обичном папиру", рекао је Радовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Malinari se dogovorili oko cene sa otkupljivanjima

Додао је да се малине откупљују по цени од 140 до 160 динара, а килограм тог воћа ако није прерано на иностраном тржишту продаје по цени од 200 до 250 динара.

Произвођачка цена малина коју је утврдила стручна комисија је око 1,45 евра или око 173 динара по килограму, а откупљивачи како је рекао уцењују произвођаче јер су их "везали" испоруком средстава за заштиту.

"Произвођачи малина и купина последње три године послују са губитком и принуђени су да од откупљивача, власника хладњача узму средства за заштиту са обавезом да испоруче воће по тржишним ценама, а када додаје време откупа они уцењују. Колико они зарађују види се по њиховом возном парку и приватној имовини", казао је Радовић.

Истакао је да је 99 одсто произвођача малина и купина приморано да средства за заштиту узима од власника хладњача по ценама које они одреде и у које је вероватно урачуната њихова маржа.