Скоро 21 милион евра биће уложен у 25 пројеката од Суботице до Владичиног Хана и Врања, од Пирота до Бачке Паланке, а то је према речима представнице немачке амабасаде Доротее Газелман један од најбољих начина да се тим општинама одужи за помоћ у решавању избегличке кризе.

Према споразуму који су у уторак потписали министар за рад, запошљавање социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић и директор Немачке развоје банке (КфW) Арне Гос пројети ће бити реализовани до јуна 2022 године, а подразумевају јачање капацитета општина погођених миргантском кризом.

Пројекти који ће се реализовати и у општинама Беочин, Бујановц, Жабари, Босилеград, Лесковац, Димитровград, Сурдулица, Шид односе се на јачање постојећих школа, вртића, центара за социјални рад, дневних центара, спаваоница за ђаке...

Прочитајте још - Око Србије обруч од миграната

Газелман је подсетила да Немачка настоји не само да подржи Србију на европском путу већ и да помогне свим њеним грађанима.

Пројекти ће, како је додала, помоћи јачању не само избеглица већ и свих људи који немају посао или долазе из неразвијених друштвених слојева.

Од тих 20.8 милиона евра Србија је обезбедила 8,87 милиона, а Немачка 11.9, рекао је Ђорђевић и додао да би реализација пројеката требало да почне за четири месеца.