ВОЖЊА српским ауто-путевима од понедељка је скупља 12 одсто. Читава траса јужног крака Коридора 10, од Суботице до Прешева, сада кошта 2.130 динара. Изменама закона повећана је накнада за коришћење ауто-пута са 3,64 на 4,07 динара по километру. Нову тарифу "Путеви Србије" су преточили у нове ценовнике, па је сада прелазак близу 600 километара, од севера до југа земље, скупљи 230 динара.

Ко се спрема из Београда пут Северне Македоније треба да припреми 900 уместо 800 динара. Ко иде од Београда до Димитровграда, треба да плати 1.110 динара - до Ниша је 900, а од Ниша до Димитровграда 210 динара. Деоница од Ниша до Прешева сада кошта 600 динара, 60 динара више него пре поскупљења. Ако се узму о обзир очекивања "Путева Србије" да ће до 1. септембра овом деоницом проћи још око милион возила, само на њој зарадиће додатних 60 милиона динара за нешто више од месец дана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Од сутра у Србији нове цене путарина

- Тренутна висина путарине знатно је нижа од реалне вредности и требало би да достигне висину која би покривала реалне трошкове повезане са трошковима изградње и трошковима пословања, одржавања и развојем мреже путева у Републици Србији - овако је Министарство саобраћаја образложило захтев за поскупљење од 12 одсто. - Процена је да ће предложеним повећањем у 2019. години, приход од наплате путарине бити већи за 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара.

Иако је већ половина летње сезоне прошла, путари се још надају великом броју путника. Претходни викенд био је рекордан, али очекују да ће и наредни бити сличан.

- Последњег јулског викенда кроз наплатну станицу Београд прошло је 203.178 возила у оба смера, што представља рекорд наплатне станице Београд од отварања - саопштавају "Путеви Србије". - Такође, и наредног викенда очекујемо сличну ситуацију.

Аутомобил који од Београда крене пут Шида сада мора да рачуна да ће га коришћење ауто-пута коштати 450 динара. Путници који би да скрену са магистрале и искористе деоницу Љиг - Прељина треба да припреме 160 динара на име путарине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Паметни системи на Коридору

ЗАЈЕДНИЧКА КОНТРОЛА НА ПРЕШЕВУ

ПУТОВАЊЕ у Северну Македонију (СМ) и даље на југ биће брже по успоствљању заједничке контроле на српско-македонској граници. Почетак се очекује већ крајем августа, уверени су македонски медији.

Србија и СМ су 12. јула потписале Споразум о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу Табановце - Прешево. За путнике и теретна возила који се крећу из Србије ка СМ гранична служба Србије ће спровести излазну контролу на територији СМ, док за оне који путују у супротном смеру, излазна контрола македонских граничних служби ће се спроводити на територији Србије на граничном прелазу Прешево.