ДЕО корита реке Пештан у Лазаревцу биће измештен да би се припремио терен за отварање новог копа "Поља Е" у Рударском басену "Колубара. Испод њега, према проценама лежи 450 милиона тона угља и управо зато је овај пројекат један од најважнијих за "Електропривреду Србије". У измештање 3,8 километара тока реке ЕПС улаже 1,1 милијарду динара.

Радове на измештању дела корита обишао је у петак директор ЕПС Милорад Грчић, који је истакао да је реализовано око 55 одсто предвиђеног посла на овом пројекту. За радове су ангажоване фирме "Хидротехника" и "Хидротан".

Прочитајте још - Премошћене Сава и Колубара

- Паралелно са измештањем корита реке Пештан, гради се и приступни пут дужине пет километара, као и мост од 50 метара који ће прелазити преко новог корита - рекао је Грчић. - Овај пројекат је веома важан, али и сложен. Подсетићу да смо пре неколико година на тај начин радили измештање тока реке Колубаре.

Према његовим речима, због сложености посла, тренутно се изводи прва фаза, а уследиће и измештање још једног дела реке Пештан.

- Када тај пројекат буде завршен, створиће се услови за отварање поља Е у "Колубари" које има око 450 милиона тона угља испод земље - нагласио је Грчић. - Због тога је, у смислу енергетике и стабилности производње електричне енергије производње угља, овај пројекат изузетно важан.