Министарство финансија усвојило је препоруке НАЛЕД-а, Центра за европске политике и портала Јуропиан Вестерн Балканс (ЕВБ) које се тичу нацрта Закона о контроли државне помоћи.

Ове три организације су, пише портал ЕВБ, у оквиру пројекта Припреми се за учешће, који финансијски подржава ЕУ, израдиле анализу која указује да постојеће устројство Комисије за контролу државне помоћи отвара простор за утицај на "(не)поступање Комисије".

Забринутост тренутним начином рада Комисије изразила је и ЕУ у свом годишњем извештају о напретку Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Љајић: Паушално опорезивање смештаја већ дало добре резултате

Међу препорукама је и бирање чланова Комисије у Скупштини Србије, из редова стручњака за право и економију, са независном стручном службом и транспарентнијим финансирањем, потом обезбеђивање финансирања из буџета Републике Србије, са посебне линије као код Државне ревизорске институције или Повереника за заштиту равноправности.

Поводом доношења новог Закона о контроли државне помоћи, у оквиру пројекта "Припреми се за учешће", Центар за европске политике, НАЛЕД и портал Јуропиан Вестерн Балканс припремили су раније кратак преглед политике са предлозима за унапређење организационог модела Комисије за контролу државне помоћи, у складу са преузетим обавезама из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Пројекат финансира Делегација Европске уније у Србији у оквиру Програма подршке цивилном друштву (ЦСФ) који има за циљ јачање демократија и процеса интеграције у ЕУ кроз оснаживање цивилног друштва да активно учествује у доношењу одлука.