УПРАВА за аграрна плаћања почела је да прима захтеве сточара за подстицаје за квалитетна приплодна грла, која износе до три милиона динара. Подношење пријава је тек почело и трајаће до октобра. Максимални износи подстицаја по квалитетном приплодном грлу су од 600 динара за пчелиње матице, па до 125.000 динара за набавку јунице и бика товне расе.

Држава даје за набавку оваца и коза 20.000 динара, за назимице 18.000, за супрасне назимице и нерасте 24.000. Да би сточари добили новац за набавку животиња, на пољопривредном газдинству морају да имају најмање три, а највише 100 грла крава товних раса. Код оваца и коза, мора да буде од 10 до 400 оваца и коза, свиња од 10 до 1.000, а код пчелињих матица, од пет до 500 кошница пчела. Један од обавезних услова за конкурисање јесте да газдинство има активан статус у регистру пољопривредних газдинстава.

Министарство пољопривреде и Управа за аграрна плаћања расписали су и јавни позив за инвестиције у опрему у објектима за прераду млека, меса, воћа, поврћа и производњу вина, пива и јаких алкохолних пића. Подстицаји обухватају и инвестиције у прераду.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Још седам милијарди за подстицај сточарства

- Право на ове подстицаје имају предузетници, привредна друштва и земљорадничке задруге - наводи се у позиву Управе. - Подношење захтева је почело 15. јула и траје до 15. новембра ове године. У складу са посебним прописом који уређује расподелу подстицаја у пољопривреди и руралном развоју, подстицаји се утврђују у износу од 50 одсто од вредности реализоване инвестиције. Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари у једној календарској години је 5.000.000 динара.

КУПОВИНА МЛЕКОМАТА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ у Србији могу да конкуришу и за подстицаје за набавку нових машина и опреме. Ове године држава први пут помаже при набавци млекомата и робота за мужу. Право на ове субвенције имају пољопривредници који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, али и да имају од 20 до 200 млечних крава. За овај подстицај, у једној календарској години, највише може да се добије до 15.000.000 динара.