НАЈУСПЕШНИЈИХ 100 компанија у региону лане је остварило укупан приход од приближно 100 милијарди евра. У тој суми, више од трећине приходовале су најуспешније компаније из Србије, подсећа кампања "Сто највећих у Србији", чији је циљ развој и јачање пословне климе и промоција најуспешнијих фирми и послодаваца.

Најбољих 100 компанија у Србији током 2018. године остварило је укупан приход од 34 милијарде евра. У региону нас прати Словенија, чијих 100 најбољих је уписало приходе "тешке" 29 милијарди евра. Следи Хрватска са 24 милијарде евра, Босна и Херцеговина са 11 милијарди евра и на крају Црна Гора где су најбољи приходовали четири милијарде евра.

- Према подацима "Кјуб тима", аналитичког партнера Пројекта "Сто највећих у Србији" у топ десет компанија у нашој земљи и региону, 60 одсто је са државним капиталом, попут ЕПС-а, НИС-а, "Телекома Србија" и "Поште Србије" - стоји у саопштењу "Сто највећих у Србији". - Од више од 439.000 активних предузећа, колико их има у Србији, 1.168 својим пословним активностима утиче на развој тржишта и претежно су оријентисана на стварање нових производа. Примарна делатност за 398 компанија су производња, гајење и узгој, 180 компанија се бави пружањем услуга, рачунарским програмирањем 30 компанија, трговином на велико и мало 293 компаније и осталим делатностима 267 компанија.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Приход компанија из слободних зона близу 5 милијарди евра

У оквиру пројекта компаније се рангирају по приходима, профиту, броју запослених и вредности извоза. По свим овим адутима се процењују засебно велика, средња, мала и микро предузећа. Најбољи су нашој земљи су тако сврстани у укупно 16 ранг-листа, а пошто се неке поклапају, укупан броја најбољих компанија је 1.048. У њима ради више од 340.000 људи. Највише их је у Београду - 411 компанија. У Новом Саду их је 72, Нишу 29, а у Суботици и Зрењанину - по 20 компанија.

ТРГОВЦИ АУТОМОБИЛИМА НАЈВИШЕ ЗАРАЂУЈУ

КАДА је реч о заради, у Србији тренутно најбоље пролазе извозници путничких аутомобила, укључујући караване, комби и возила за трке. Следе трговци изолованом жицом, кабловима и оптичким кабловима, као и они који страном тржишту нуде нове спољне пнеуматске гуме. У Србији 2.014 компанија сваке године продајом робе ван граница наше земље заради више од 100.000, а 6.561 више од 50.000 евра.