УПРКОС неуједначеним откупним ценама "црвеног злата" у српским хладњачама, пољопривредници окупљени у Асоцијацији произвођача малине и купине, одустали су од најављене обуставе бербе и штрајка глађу. Они су уз посредовање Министарства пољопривреде, постигли договор са откупљивачима, да цео род буде плаћен по крајњој, највишој цени која ће се формирати током наредне две седмице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Малина неће испод 1,45 евра


- Тражили смо да минимална аконтна откупна цена буде 174 динара, да се укине нестручно класирање којим се цена вештачки обара и да се одмах почне са постепеним повећањем цене. Тренутна аконтна откупна цена је од 140 до 145 динара, имамо обећање да ће следећег понедељка она бити повећана за 10 до 15 динара и да ће наставити да расте до краја бербе - нагласио је Добривоје Радовић, председник Асоцијације произвођача малине и купине. - То значи да ће сав род бити плаћен по највишој цени коју малина достигне на тржишту, а ми очекујемо да ће овај износ бити виши од тражена 174 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Малина тражи помоћ државе

Став да се произвођачима по окончању бербе сав род исплати по максималној достигнутој цени - одвратио је пољопривреднике од протеста.

Састанак на коме је све договорено одржан је у Пожеги, у понедељак увече уз посредовање представника из Министарства пољопривреде. Састанку је присуствовао директор хладњаче "Станић" д.о.о, највеће у држави, а према којој се како пољопривредници тврде, "равнају" сви остали откупљивачи. Остаје да се види да ли ће се остали откупљивачи одазвати позиву пољопривредника и повећати цене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Малина тражи помоћ државе


- Ми смо затражили и оставку министра трговине Расима Љајића, јер се није укључио у решавање проблема у малинарском ланцу - додао је Радовић.


ПОЛОВИНА

БЕРБА малине у вишим брдско-планинским пределима је на половини. У нижим пределима, према подацима већ је обрано око 80 одсто овогодишњег рода.