Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се са министром индустрије и трговине Руске Федерације, Денисом Мантуровим, и том приликом оценио да је сарадња у области дигиталне економије „будућност билатералних односа две земље”.

Поповић је истакао да је Србија јединствена земља на свету која има бесцаринске споразуме са Русијом и Европском унијом. „Многе компаније из Европске уније инвестирају у Србију како би преко наше земље имале доступ великом руском тржишту, док истовремено, све већи број компанија из Русије види Србију као место где би могле да прошире своју производњу у Европи”, рекао је Поповић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈВЕЋИ СРПСКИ ИЗВОЗНИЦИ: Железара, Фијат и Тигар

Министар је нагласио да је Србија у последње три године лидер у привлачењу страних инвестиција у Европи, захваљујући пре свега одличној подстицајној политици према инвеститорима, али и квалитетном инжењерском кадру.

„Српски инжењери су једни од најбољих у свету. То је посебно важно за привлачење инвестиција у области иновација и дигиталне економије, а управо у томе видимо будућност развоја билатералних односа Србије и Русије”, рекао је Поповић.

Он је навео да те инвестиције стварају додатну вредност за економију и доводе до отварања нових високотехнолошких радних места.

Руски министар Мантуров нагласио је да Русија жели да настави да продубљује традиционално добре политичке и економске односе са Србијом.

Он је потврдио спремност Русије да интензивира економску сарадњу са Србијом у области иновација и дигиталне економије.

Мантуров је навео да је Русија заинтересована да заједно са Србијом наступа на трећим тржиштима, као што су тржишта Африке и Блиског истока, где постоји велики потенцијал за раст.

Поповић је изразио захвалност Русији и руском председнику Владимиру Путину на принципијелној подршци Србији у очувању територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова.

Министар Ненад Поповић налази се у посети Јекатеринбургу у Русији где учествује на Десетом индустријском самиту ИНОПРОМ 2019. Самит ИНОПРОМ је један од три највеће светске смотре у области индустрије, економије и привреде.

На самиту је присутно преко 46 хиљада учесника из 107 земаља света, високе државне делегације из преко 20 држава, 600 компанија излагача и више од 350 медија из целог света. Овогодишњи међународни партнер самита ИНОПРОМ је Република Турска, саопштено је из Поповићевог кабинета.

РУСИЈА И СРБИЈА О ИСПОРУКАМА РУСКИХ ЦИВИЛНИХ БРОДОВА

Русија и Србија воде разговоре о испорукама руских цивилних бродова, саопштило је данас руско Министарство индустрије и трговине након билатералног састанка министра Дениса Мантурова са српским министром задуженим за иновације и технолошки развој Ненадом Поповићем, у оквиру самита ГМИС-2019.

"Тренутно се разматра питање испоруке руских цивилних бродова, као и питање учешћа руских предузећа у модернизацији лучке инфраструктуре у Србији и у приватизацији постојећих предузећа", наводи се у саопштењу, преноси руска агенција Тасс.

Како се додаје, Мантуров је позвао српске партнере на сарадњу у руским индустријским зонама у иностранству, а прва таква зона стартоваће у Египту.

Глобални самит производње и индустријализације, ГМИС-2019, одржава се у Јекатеринбургу од 9. до 11. јула, у организацији Фондације Росконгрес.