ПРОШЛА је година како се примењује нови образац који прати пореску пријаву пореза на додату вредност, а рачуновође и даље апелују на надлежне да га измене. Разлог више је што је првог дана јула почела контрола и кажњавање и за нетачно исказане податке који не утичу на износ пореске обавезе. Разлога за грешку је, упозоравају рачуновође, прегршт. Иако нема утицаја на износ обавезе, на оне који погреше ће имати, јер запрећена казна износи од 100.000 до два милиона динара.

Правилник је предвидео да се у првој години примене новог обрасца не кажњавају нетачно исказани подаци који немају утицај на износ пореске обавезе. Та година је истекла.

- Проверавају се и кажњавају нетачно унете основице које не утичу на тачност износа пореза на додату вредност - објашњава Снежана Митровић, која је на челу професионалног удружења Рачуноводствена комора Србије. - Инспектор може да вас казни, а тај податак нема никакав ефекат на државни буџет.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРЕДИТИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ: Прозори и изолација уз повраћај готовине

Могућност грешке је огромна, упозорава Митровићева и додаје да то производи велику правну несигурност. Грешка подлеже пореском, чак и кривичном пореском прекршају.

- Ниједна земља у Европи нема порески образац са 155 поља. Највише их је 45. Ми две године молимо надлежне да методологија уноса података ПДВ евиденције буде заснована на уносу улазних и излазних рачуна и да се уреди извештавање кроз нову ПДВ пријаву до 45 поља - каже Митровићева.

РАЗЛОЗИ

НЕТАЧНО могу бити унети подаци код сторно рачуна за промете који нису опорезиви у Србији, код евиденције датих и враћених аванса, промене намене датог аванса... Струка се од почетка бунила против ПОПДВ обрасца јер је преобиман, и одудара од пореске праксе у Европи.