Европска комисија и даље ради на ревизији мера које се односе на увоз производа од челика на тржиште ЕУ, а које обухватају и квоте на извоз српске Железаре Смедерево, а примена мера се не очекује пре октобра.

”Намеравамо да завршимо нашу анализу што је пре могуће, како би евентуалне неопходне промене ступиле на снагу до 1. октобра 2019. године”, речено је Танјугу у Европској комисији.

Европска комисија је у мају започела ревизију заштитних мера за увоз одређених прозвода од челика у ЕУ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Младима дарују плодне оранице

Премијерка Србије Ана Брнабић указала је у међувремену да квоте Европске комисије за увоз челика у ЕУ из фебруара ове године значајно оптерећују рад смедеревске Железаре и да се нада повећању тих квота.

У Бриселу су најавили да ће у случају да тада утврђене квоте изазову проблеме по питању економске перспективе Србије доћи до њихове ревизије најкасније у јулу 2019. године.

”ЕУ и Србија имају, између осталог, и Споразум о стабилизацији и придруживању, чији је циљ економска интеграција и стабилизација. Уколико уочимо промену економске перспективе Евроспка комисија ће покренути ревизију и омогућити Србији корист од тога”, објашњавају европски извори.

Мере у виду квота на увоз уведене су у фебруару ове године, а односе се на 26 категорија прозвода од челика пореклом из земаља изван ЕУ, укључујући и Србију.

На произвођаче челика у Србији односе се квоте за три категорије производа: топловаљани лимови и траке, хладноваљани лимови и прозводи од белог лима.