ВЕЋ наредног понедељка телефонски разговори међу земљама Западног Балкана биће знатно повољнији. Од 1. јула цене роминга у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Албанији и Србији биће ниже и до 60 одсто.

Тако ће цене СМС порука бити упола јефтиније и од понедељка ће коштати четири динара. Данас једна порука која се пошаље ван земље стаје најмање девет динара. Минут разговора за одлазне позиве је са 28 динара појефтинио на 11 динара.

Највећи пад цена регистрован је код преноса података, који ће по мегабајту коштати само четири динара. Сада та услуга коришћења интернета у региону стаје 30 динара.

- Треба напоменути да су ово просечне цене снижења и ту ће бити извесних разлика, али за сада говоримо о просеку који ће важити за већину корисника - рекао је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Регионални споразум о ромингу земаља Западног Балкана, који је потписан почетком априла у Београду, одвијаће се у три фазе. Прва фаза почиње 1. јула ове године, друга 1. јануара 2020, а трећа 1. јула 2020.

Прочитајте још - Љајић: Од јула разговор у ромингу јефтинији за више од 60 одсто

Министар Љајић је објаснио да ће у тој фази снижавање цена углавном односити на постпејд кориснике, којима се први пут даје прилика да у ромингу користе саобраћај из својих пакета.

- Поједностављено речено, они ће минут разговора, на пример, за одлазне позиве у ромингу плаћати око седам динара, СМС поруке око три динара, а пренос података по мегабајту ће бити око четири динара - навео је министар. - За припејд кориснике ће та снижења бити мања него за постпејд кориснике.

Како је рекао, друга фаза примене споразума почиње 1. јануара 2020. године и ту се потпуно мења обрачун трошкова цене роминга. У трећој фази од 1. јула 2020. предвиђено је додатно снижавање цена за коришћење интернета, односно пренос података.

Прочитајте још - Без роминга тек за три године

ПОТПУНО УКИДАЊЕ

ОД 1. јула 2021. године, како предвиђа Споразум о ромингу земаља Западног Балкана, потпуно се укидају трошкови роминга у региону. То значи да ће се услуге плаћати по истим условима који се примењују у домаћем саобраћају.