СВАКИ динар који предузеће потроши на истраживање и развој признаће се двоструко у расходима, па ће самим тим и основица за опорезивање бити мања. Истовремено, приходи од интелектуалне својине створене у Србији опорезоваће се са три, уместо досадашњих 15 одсто. Ово су неки од најважнијих подстицаја на које могу да рачунају иновативне, информационо-технолошке и све друге компаније које пословање заснивају на знању. Нови порески рачун се већ примењује, али ће се ефекти мера знати следеће године.

Измене Закона о порезу на добит правних лица и Закона о порезу на доходак грађана се примењују од ове године, али се подзаконски акти и правилници очекују наредних недеља. Измене су сложене, па су заинтересовани у понедељак, у Клубу посланика, могли да се упознају са детаљима подстицаја на које могу да рачунају.

- Ради се о два симултана подстицаја. Једно је увећано право на одбитак по основу истраживања и развоја - објашњава Светислав Костић, доцент Правног факултета и један од аутора Владиних мера. - Ако се истраживање спроводи у Србији, расходи се двоструко признају. Онима који успеју да створе интелектуалну својину, приход на добит ће се ефективно опорезовати са три одсто. То важи само за интелектуалну својину која је створена у Србији. То може да буде софтвер, али и генетски материјал. У случају пореза на доходак грађана, ту је олакшана позиција запослених који су као награду добили акције предузећа. Подстиче се и улагање у побољшање радне атмосфере.

Прочитајте још - Домаћа памет за уносан извоз

Информационе технологије у Србији расту и по 30 одсто годишње. Оне стварају око шест одсто бруто домаћег производа. У Европској унији у просеку учествују са око четири одсто у БДП.

- Први пут дајемо усмерене подстицаје ка индустрији знања. Раније се ишло ка општим подстицајима - додаје Костић. - Ефекте ћемо тек видети. Ова стопа је у Мађарској одавно четири одсто. Ми смо трчали за осталим земљама које већ имају осмишљење подстицаје. ИТ сектор је растао и без помоћи, али уз ове мере могу да расту и неки други сектори. Ако нека мултинационална компанија овде прави дизајн центар, ако неко хоће овде да сними телевизијску серију, на њих може да рачуна.

Прочитајте још - Руска ИТ компанија жели да инвестира у Србији

ДОКАЗАТИ ТРОШАК

У ПРИЛОГ ИТ сектору, али и свима који имају скупе маркетиншке кампање, иде укидање ограничења трошкова реклама и промоција. То је коначно лане изборено, али стручњаци упозоравају компаније да морају да документују трошкове. Баш зато што лимита више нема, инспекције ће пажљиво "чешљати" папире којима се трошак доказује.