Значај и потенцијал сарадње Француске и Србије у области дигиталних технологија и иновација потврђује и београдска "Френч тех" (Franch tech) заједница, која постоји још само у 47 најиновативнијих градова света, изјавио је данас амбасадор Фредерик Мондолони на састанку са министром за иновације Ненадом Поповићем.

"Френч тех заједница, чији је циљ да пружи подршку стартап компанијама, установљена у априлу у Београду, једна је од 48 које постоје у најиновативнијим градовима света, попут Лос Анђелеса, Шангаја, Сао Паола, Берлина", рекао је Мондолони.

Амбасдор је на представљању иницијативе "Френч тех" заједно са Поповићем оценио да ће долазак председника Емануела Маркона у Београд допринети да се "Француска као земља великих перформанси на пољу дигиталних и ИТ технологија" још више окрене ка Србији "земљи иновативних могућности".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Popović: Srbija je već postala centar inovacija

Поповић је изразио задовољство што се у години када се обележава 180 година дипломатских односа Беоргада и Париза поред одличне привредне сарадње отвара нови пут за развој и везе у области дигитализације.

Министар је позвао "Френч тех" заједницу да се пријави на све конкурсе у оквиру Фонда за иновационе делатности и оне у надлежношти његовог кабинета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Popović: Naš pogled uprt je u digitalnu budućnost

Поповић је захвалио Мондолонију на повезивању инжењерских потенцијала Србије и индустријских инжењерских потенцијала Француске - земље која поред тога што је лидер у пољопривреди и пољоприведној дигитализацији има и један од најсавременијих система за развој иновација и образовања.

"Сигуран сам да ћемо део тих иновација применити у Србији", казао је он и оценио да су иновације мост који треба да помогне у потпуном превазилажењу проблема и подизању индустирјске прозивоње и БДП.

Прошле године извоз ИТ услуга био је 1,15 милијарди евра, први пут смо имали већи извоз ИТ услуга него што је Фијат извезао аутомобила или Железара Смедерево челика, казао је Поповић и подсетио да је у првом кварталу забележен раст од 40 одсто што говори да ће већ крајем 2020. извоз ИТ услуга бити близу две милијарде.

"То је наш највећи потенцијал и највећа могућност сарадње са Француском", рекао је Поповић и подсетио да је Србија најбогатија

стручњацима, инжењерима и младима који се баве иновацијама а што је разлог за изградњу иновационог еко система.

Министар је подсетио да ће Србија уложити близу 100 милиона у иновациону инфраструктуру и додао да је за последње две године и бужет за иновације повећан десет пута.