Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да немачки ЗФ у Панчево и у Србију доноси не само нова радна места, већ и најсавременију и најмодернију технологију.

Вучић је на отварању фабрике рекао да је зато данас велики дан не само за Панчево и Војводину, већ и целу Србију.

"Овај ротор и статор који ће се овде спајати ће бити уграђиван у електрични Волво и друге најбоље европске аутомобиле. То ће да се производи овде код нас, тако да ћемо бити једна од земаља у региону која ће имати производњу ''душе'' електричних аутомобила, који су будућност", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће цена нафте све више расти и да ће полако сви да прелазе на електричне аутомобиле.

Како је рекао, ЗФ ће запослити укупно 1.300 људи и отворити Развојни и технолошки центар, где ће радити најбољи инжењери и развијати нове технологије.

"Тиме ћемо моћи да сачувамо малде људе у нашој земљи", рекао је Вучић и додао да фабрика ЗФ показује колико смо у претходном периоду као земља изгубили времена на глупе теме уместо да смо правили амбијент за овакве фабрике.

"Рекао сам Ханкелу и Јоргу док смо обилазили фабрику да живимо за овакве дане, ми који се бавимо овим послом, јер тако показујемо резултате свога рада", казао је председник Србије.Истакао је да фабрика није никла из земље, већ да је морало много људи да ради на том пројекту и да се обави пуно тешких разговра, као и да ће сада та фабрика запошљавати људи из Панчева и других места јужног Баната, али и из Београда.

Прочитајте још - Вучић: Реформама до раста БДП од 7 одсто

Вучић је захвалио немачким пријатељима и свима у Србији који су омогућили отварање те фабрике.

"Можемо данас да се поносимо овом прелепом фабриком", рекао је Вучић и захвалио посебно Милану Грујићу, кога је назвао "немачким Србином" и истакао да је урадио велики посао за отварање фебрике.

Вучић је изразио наду да ће имати прилику да Грујића одликује на Сретење због свега сто је урадио за Србију.

"Надам се да ћу имати ту част. Пре мање од годину дана, 21. јуна, када је ударен камен темељац овде није било ничег осим малог шатора, а данас имамо величанствену фабрку са најсвременијом технологијом".Председник каже да је у највећој немачкој фабрци у Европи видео "кука роботе" и да је управо то видео и данас у фабрици ЗФ у Панчеву.

Додао је да у данас отвореној фабрци тзв. просторија прашине изгледа као апотека, али и да је видео наше раднике, из Панчева и Београда, срећне и насмејане што су добили добар посао и имају сигурну будућности за себе и своје породице.

"Обезбеђујемо сигурнију и бољу будућност за младе људе Панчева, јужног Баната и Београда".

Истакао је да је реч о најсавременијој производњи за елкетричне аутомобиле и да ће Србија зато већ пре краја године покушати да постави на нашим аутопутевим електропуњаче како би привукли ту врсту возила из иностранства да користе Србију као транзитну земљу.

Председник каже да је "велика је туча" међу свим земљама за инвестиције и да је зато веома важно што смо као држава добро урадили посао око отваран ја ове фабрике - испунили своје обавезе у дан прецизно и одговорно, јер смао тако можемо да привучемо и нове инвеститоре.Вучић наводи да му је и Ангела Меркел раније честитала, иако прво није веровала, да је Србија успела да привуче ЗФ и да очекује да доведемо још значајан број добављача у Панчево.

Подсетио је да немачке компаније запошљавају у Србји 58.013 људи, као и да расте трговинска размена са Немачком која износи сада више од пет милијарди евра годишње.

Вучић је нагласио да је Немачка први партнер Србије и да не би било тако да нема подршке немачке државе и привреде.

Србија их прима на најбољи могући начин, казао је Вучић и поручио да су немачке фирме добродошле у Србији.

Додао је да је ЗФ у Немачкој други послодавац по популарности, јер води рачуна о својим радницима и обезбеђује им добре услове.

"У Пачеву ће се живети много боље него данас и много сам поносан и срећан што отварамо ову фабрику. Ускоро овде да постављамо камен темељац и за друге фабрике. Живело пријатељство Србије и Немачке", поручио је Вучић.

ЗФ је највећа производна инвестиција вредна укупно 160 милиона евра, а у тој фабрици ће се производити и аутоделови за Мерцедес, Ауди, Волво и друге познате брендове.

Компанија ће уложити до 2021. године 160 милиона евра у новоизграђену фабрку и њено проширење.ЗФ је уложио 100 милиона евра фабрику у првој фази која је завршена и већ је почела друга фаза у оквиру које ће бити уложено још 60 милиона евра.

У тој фабрици у Северној индустријској зони у Панчеву производиће се електромотори, електричне машине и генератори за хибридне и електричне погоне, као и прекидачи за мењаче и микропрекидачи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АУТО-ДЕЛОВИ ЗА ЦЕО СВЕТ: ''Форверкова'' фабрика отвара се у јуну, раднике чекају одлични услови за рад

Потражња за тим производима је велика, због чега се простор фабрике већ сада проширује са 25.000 метара квадратних на приближно 60.000 квадрата.

Радови на изградњи нове фабрике у Панчеву су почели у јуну 2018. године, а прва фаза изградње која је сада већ у функцији покрива површину од 25.000 квадратних метара.

Компанија, такође, прави научно-истраживачки центар у згради од 5.000 квадратних метара, што говори да су немачки инвеститори дошли у Панчево да развијају своје пројекте у будућности.

Друга фаза изградње која треба да буде завршена до 2021. године обухватиће око 35.000 квадртаних метара тако да ће на крају на располагању имати 60.000 квадрата.

ЗФ је тренутно запослио 300 радника, а у наредне две године компанија планира да запосли још 700 људи.То је после неколико деценија прва инострана инвестиција у Северној индустријској зони у Панчеву, где ЗФ доноси радна места и знање за будућност.

Немачка компанија ЗФ производи електромоторе у Немачкој, а за наредну годину је планирано отварање нове локације у кинеском граду Хангжоу, јужно од Шангаја.

Реч је о компанији која је светски лидер у производњи делова система за аутомобиле, бродове и железницу и тај немачки гигант широм света запошљава око 140.000 радника, а има веће приходе од БДП-а многих држава.

Компанија ЗФ има више од 230 производних локација у свету.

ВУЧИЋ: ИНВЕСТИЦИЈЕ ВЕЋЕ ЗА 17 ОДСТО ОД РЕКОРДНЕ 2018.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је у првих пет месеци остварен раст од 17 одсто директних страних инвестиција.

"Добио сам управо податке Народне банке Србије да је у првих пет месеци ове године раст директних страних инвестиција износио чак 17 одсто. То је за 17 одсто више него у истом временском периоду рекордне 2018. године", казао је Вучић на отварању фабрике "ЗФ" у Панчеву.

Србија је прошле године привукла 3,5 милијарди евра диркетних страних инвестиција, што је више него што су све земље Западног Балкана успеле заједно да привуку.

Члан Управног одбора ЗФ Мајкл Хенкел"ЗФ": ОТВАРАЊЕ ФАБРИКЕ - НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЕРА ЗА ПАНЧЕВО


За мање од годину дана немачка компанија за производњу делова за аутомобиле "ЗФ" успела је да изгради фабрику на површини од 25.000 квадрата, запосли 300 радника, настави ширење својих капацитета и од малог шатора направи велику грађевину, изјавио је данас члан Управног одбора "ЗФ" Мајкл Ханкел.

Он је, на свечаном отварању фабрике, најавио да ће у наредне две године прошсирити производни капацитет и запослити још 700 људи, те ће на крају укупна вредност инвестиције износити 160 милиона евра.

"Једноставност и брзина су вредности које су важне у ЗФ-овом систему управљања предузећем. Те принципе није увек лако спровести у оквиру корпорације која је активна на глобалном нивоу, међутим, ми смо свакако остварили успех у Панчеву", рекао је Ханкел.

Каже да је томе допринела конструкривна сарадња са српским властима и институцијама.

Ханкел истиче да у свету расте потражња за електричним моторима и то показује, каже, да асортиман ЗФ има права решења за следећу генерацију мобилности.

"Електрична мобилност ће играти значајну улогу у мобилности сутрашњице. Ако желимо да постигнемо циљеве Париског споразума и смањимо емисије угљен-диоксида, морамо транспорт учинити мање загађујућим", рекао је Ханкел.

Каже и да су пионирски подухват компаније "ЗФ" у Панчеву приметили и други немачки добављачи за аутомобилску индустрију.

"Чули смо да су и друге стране заинтересоване да овде отворе своју фабрику. У том случају ћемо радо пренети наша позивитна искуства. И када једног дана наша фабрика добије нове суседе, веома бисмо се радовали, ако би се сетили које предузеће је направило први корак према Панчеву", рекао је Ханкел.

Председавајући дивизије е-мобилност компаније "ЗФ" Јорк Гротендорст каже да идеја мобилности оставља фосилна горива иза себе и да данашњу церемонију отварања фабрике треба схватити као почетак нове индустријске ере у Панчеву.Он је рекао да је пројекат Панчево постао истинити изложбени пројекат за "ЗФ групацију", јер је фабрика важан корак за развој стратегије предузећа у Европи и зато што је нова вредност створена ни из чега.

"Ширење фабрике ће направити од Панчева направити највећу ЗФ локацију е-мобилности у Европви изван Немачке. Ми смо се свесно одлучили за ову инвестицију и захваљујући са српским универзитетима образоваћемо нову генерацију инжењера е-мобилности како бисмо очували снагу групације и снагу локације у Панчеву", рекао је Гротендорст.

Градоначелник Саша Павлов је истакао да је данас велики дан за Панчева јер се после 40 година индустријског застоја и деградације предузећа, поново покреће индустријска производња.

Каже да се међу грађанима враћа вера да Панчево поново може да буде индустријски центар.

Он је истакао и да је немачка компанија данас завршила прву фазу, у којој је уложено 100 милиона евра, и у којој је ангажовано 300 радника.

Павлов је навео и да је инвестиција значајна за Панчево и јужни Банат из више разлога - тај крај претвара у центар индустрије, утицаће на раст јавних прихода, ангажоваће високо квалификоване кадрове и развијати сарадњу са школама и универзитетима.

"Немачки 'ЗФ' је магнет за будуће инвеститоре", подвукао је Павлов и захвалио председнику Србије који води политику привлачења страних инвеститора у нашу земљу.

Он је додао да ће у другој фази, која је у току, ЗФ изградити развојни центар у којем ће радити 100 врхунских стручњака.