СРБИЈА се нада отпуштању "каиша", а европски произвођачи челика призивају још оштрије мере. Од 1. јула креће нови обрачун квота за 23 производа од челика које Европска унија увози из "трећих земаља". Не зна се прецизно колико су европске тарифе досад утицале на производњу железаре у Смедереву, али подаци о извозу основних метала на почетку ове године сведоче о благом паду. Србија са Европском комисијом још преговара надајући се бољем третману.

Европа последњих година све више увози производе од челика. "Еурофер", европска асоцијација произвођача челика, успела је прошле године да издејствује увођење заштитиних мера. Оне су почетком ове године постале трајне, а од фебруара су квоте уведене и за Србију. Нас погађа ограничење увоза хладно ваљаних производа, белог лима и нарочито - топло ваљаних производа. Србија је тада добила уверавање да ограничење није коначно и да је подложно променама. Ако је судити по послењој иницијативи "Еурофера", мере би могле постати и строже.

Прочитајте још - „НОВОСТИ” САЗНАЈУ: Сав произведени челик може у извоз

- "Еурофер" тражи хитне консултације са институцијама ЕУ и креаторима политика држава чланица како би се уклониле специфичне слабости тренутне заштите - стоји у њиховом недавном писму. - Креатори политика ЕУ могу и морају сада да предузму кораке како би ревидирали систем на такав начин да се нагло умањи увоз. Хитан састанак институција ЕУ и нашег сектора је од кључног значаја за проналажење брзих решења за окончање ове кризе.

У "ХБИС групи" жале што је Србија, уз неколио европских земаља, потпала под систем квота. Како незванично сазнајемо у овој компанији, пословање, производњу и испоруке робе прилагодили су новонасталој ситуацији остварујући зацртани бизнис план. Надају се, међутим, да ће утицај ових ограничења бити усмерен тамо где треба, узимајући у обзир потребе тржишта. "ХБИС група" сматра да не наноси штете тржишту ЕУ, на коме је традиционално присутна као произвођач и снадбевач.

Прочитајте још - УВОЗ ЧЕЛИКА: Србија пролази без квота

Према подацима "Еурофера", Европска унија је из Србије, у 2019. години, увезла 281.070 тона производа од челика. Највише топло ваљаних широких трака - 187.107 тона.

ПЛАСМАН НЕШТО МАЊИ

ПОДАЦИ о производњи основних метала у Србији показали су пад крајем прошле и у јануару ове године, али и опоравак у наредна три месеца. У јануару је производња била мања 11,3 одсто него у истом месецу лане. У фебруару је, међутим, била већа 2,5 одсто, у марту чак 24,7, а у априлу 14,9 одсто него у истим периодима 2018. године. У прва четири месеца ове године из Србије је извезено гвожђа, челика и производа од њих вредних 406,3 милиона евра. Мерено у тонама - 624.306. И то је 5,5 одсто мање. Лане је извоз порастао за петину у односу на претходну годину.