ПИРОЋАНЦИ, они ретки који су били вољни да одговарају на питања, сугеришу да се новац из градске касе намењен за инвестиције уложи у градњу нових и проширење постојећих вртића. Становници Раче верују да новац треба искористити за социјална давања.

Годину дана је на снази нова верзија Закона о локалној самоуправи која обавезује градове и општине да приликом трошења инвестиционог буџета у обзир узму и став грађана. У појединим локалним самоуправама до мишљења суграђана није лако доћи.

- У наш програм су укључене 44 општине, и са њима радимо на томе како да на што бољи начин укључе грађане у доношење одлука о инвестиционом делу буџета - објашњава Бранислав Милић, стручњак на швајцарском програму "Реформа пореза на имовину". - Општине су успеле да направе акционе планове у којима је јасно структурисано како, када и на који начин ће укључивати грађане. И сада треба да се ради на конкретној примени. Иако је укључивање грађана законска обавеза свих градова и општина, ситуација на терену је прилично шаролика. Неки се истински труде, а неки испуњавају пуку законску форму, и организују јавну расправу не водећи рачуна колико је људи стварно дошло и колико их је гласало.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Питаће грађане о трошку

Досадашња пракса показује да су се у напору да дођу до става грађана потрудили Ужице, Ћуприја, Кула, Сомбор, Темерин, Брњачка Бања... Захваљујући анкетирању житеља, у Ужицу ће се сада радити на уређењу јавних површина.

- Грађани су и пре учествовали у доношењу одлука, али је ово сада законска обавеза и ради се на организованији начин - каже Миодраг Петковић, члан Градског већа Ужица задужен за финансије и буџет. - Грађани Ужица, између осталог, изразили су жељу да се уреде јавне површине. Ових дана биће расписан конкурс за пројекте уређења јавних површина. Моћи ће да добију до 500.000 динара по пројекту, уз могућност да 10 одсто буде њихов волонтерски ангажман.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добра управа у корист грађана

Покушавајући да сазнају шта би били приоритети њихових суграђана, надлежни у Пироту су искористили пописиваче имовине на терену да деле анкете. Обрађени резултати указују да грађани нису превише заинтересовани, само њих 310 је пристало да је попуни. Предлажу "проширење капацитета постојећих вртића", што говори да већина грађана препознаје један од значајних проблема Градске управе.

ЖЕЉЕ СОМБОРАЦА

СОМБОР је неколико пута организовао анкетирање грађана где да се троши новац из инвестиционог дела буџета. Нешто више од 5.000 грађана је попунило анкете, иако је било штампано 29.000 анкетних листића. Предложили су уређење Дома културе у Бачком Брегу, реконструкцију зграде библиотеке у Чонопљи, изградњу шеталишта у Сомбору и уређење Дома културе у Бачком Моноштору.