РУСИЈА је привремено забранила увоз меса и месних прерађевина из четири српске индустрије меса. То су "Матијевић", "Биг булф фудс", "Златиборац" и "Карнекс". Ове компаније добиле су рок од 60 дана да отклоне неправилности које су руски инспектори уочили током контроле.

Рампа се званично спушта 4. јуна, а до тада све испоруке меса и производа од меса које буду кренуле пут Русије, моћи ће да се спроведу по уобичајеној процедури.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија поново извози коштичаво воће у Русију

- Одлука руске Федералне службе за ветеринарски и санитарни надзор да привремено обустави увоз производа наших компанија почевши од 4. јуна, односи се на неусаглашености са процедурама руских нормативно-техничких услова, које могу да се разреше у кратком року - пише у заједничком саопштењу ове четири компаније. - Већ радимо на испуњавању свих захтева који су пред нас постављени.

Тврде да оваква ситуација није изузетак у индустрији месних прерађевина, јер у процесу и контроли увоза долази до уобичајене процедуре надзора, за којом следи и захтев за додатним усклађивањем са технолошко-техничким прописима земље увознице.

Пошто неправилности буду отклоњене "по процедури", ове фирме ће се наћи на листи извозника меса и месних прерађевина у Русију.