МАКСИМАЛНА каматна стопа коју задужени у швајцарским францима смеју да добију у понуди банке о конверзији дуга у евре је она коју би дотични клијент добио у тој банци на дан 31. марта ове године. Оне банке које су имале више стопе на тај дан, примениће ону коју је Закон о конверзији одредио као максималну, а то је 3,4 одсто плус еурибор. Такође, сви дужници имају 30 дана времена, од момента пријема понуде банке, да одлуче да ли прихватају конверзију или не, без обзира за када им је банка заказала састанак.

Ово је суштина јучерашњег дописа Удружења банака Србије после писања "Новости" о примедбама дужника на понуде које им стижу на кућне адресе. Дужници се, наиме, жале да им неке банке шаљу понуде са максималном маржом од 3,4 одсто, иако су 31. марта зарачунавале камату од 2,9 одсто плус еурибор. Такође, поједини се жале да су им састанци на шалтерима заказани за свега пет-шест дана од пријема понуде "где ћете потписати изјаву о прихватању понуде".

У реаговању Удружења банака Србије истиче се да су банке у Србији приступиле решавању питања стамбених кредита индексираних у швајцарским францима у потпуности у складу са Законом о конверзији, који је усвојила Народна скупштина Србије.

- У овом тренутку банке спроводе сложен поступак калкулације нових кредитних услова, у складу са Законом, а тај процес, у зависности од броја клијената, траје различито у појединим банкама - истичу у дружењу. - Због тога су неке банке још прошле недеље послале понуде о конверзији, док ће друге то учинити у наредним данима, а свакако у прописаном року од 30 дана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИС ЗА КРЕДИТЕ У "ШВАЈЦАРЦИМА" СТУПА НА СНАГУ: Обрачуни стижу брзом поштом

Према наводима Удружења, како би се конверзија спровела са што мање гужви и да клијенти не би трошли време на чекање у редовима, банке у складу са својом праксом заказују термине и предлажу пословне јединице у које клијент може да се јави, у складу са расположивим терминима.

ПОНУДЕ ДО 7. ЈУНА ЛЕКС специјалис, посебан закон којим се решава проблем задужених у "швајцарцима" на снагу је ступио 7. маја. Њиме је прописано да банке имају 30 дана да клијентима доставе понуду о конверзији преосталог дуга из франака у евро, уз отпис 38 одсто главнице, и нови отплатни план. То значи да банке клијентима понуду морају да доставе до 7. јуна. По пријему понуде, дужницима почиње да тече рок од 30 дана да се изјасне да ли конверзију прихватају или не.

- Ови термини имају искључиву намену да се конверзија обави ефикасно и на начин најбољи за клијента, а никако се не могу тумачити као обавеза клијента да се о понуди изјасни пре законом предвиђеног рока - наводи Удружење банака. - Подсећамо да Закон о конверзији даје рок од 30 дана у коме клијенти морају да се изјасне о понуди и банке ће се апсолутно придржавати тог рока.

Удружење подсећа да Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима представља за клијенте решење вишегодишњег проблема.

- Он ће им знатно олакшати отплату кредита, јер ће решењем из овог закона клијентима преостали дуг бити умањен за 38 одсто. Банке ће за подршку грађанима задуженим у швајцарским францима издвојити износ од око 130 милиона евра - закључују у Удружењу банака Србије.

Иначе, у доба процвата финансијског тржишта у Србији, пре велике светске економске кризе 2009. године, на српском тржишту пословало је укупно 35 банака. Само четири од њих нису у својој понуди имале кредите индексиране у швајцарским францима. Проблем са отплатом стамбених зајмова у францима настао је са наглим јачањем швајцарске валуте у односу на евро, што је резултирало и дупло вишим месечним ратама за ове дужнике. После више од деценију редовне отплате оваквих зајмова, још постоје грађани чија главница дуга није "ни начета", док је код неких само симболично смањена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАКОН О "ШВАЈЦАРЦИМА": Банке поново деру дужнике


ПРЕКОРАЧЕЊЕ "ВУЧЕ" ТРОШКОВЕ

ДУЖНИЦИ би, како су упозоравали адвокати приликом ступања лекс специјалиса на снагу, требало да обрате пажњу да не пропусте предвиђени рок од 30 дана за одлуку. Основни разлог за то је што би, у случају прекорачења рока, могли да имају одређене трошкове.

Законом је, наиме, предвиђено да дужници не сносе трошкове конверзије, што подразумева да неће имати ни трошкове нотара, или катастра. Уз то, предвиђене су и пореске олакшице за дужнике - отпис им се неће третирати као приход, па зато неће морати да плате порез.

Обављањем конверзије у законском року, спречава се могућност да се дужницима накнадно зарачуна неки додатни трошак у вези с тим послом.