Узети кредит он лајн, пребацити средства мобилним телефоном за мање од две секунде, имати целу банку на телефону и друго, није нешто о чему говоримо само као о "скандинавским чудима" већ убрзано постаје реалност и у Србији, изјавила је данас вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић на конференцији "Дигитално банкарство".

Станић је истакла да је гувернерка Јоргованка Табаковић одредила дигитализацију као један од приоритета, као начин да дођемо до ефикаснијих, јефтинијиих и корисницима прилагођенијихи финансијских услуга.

"Од самих банкара може се чути да су задовољни што наша централна банка гура финансијску индустрију и промене у том сектору напред", истакла је Станић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali:Tender za Komercijalnu najkasnije početkom juna

Како је рекла, анализе показују да је само у последњих неколико година више података забележено него у свим годинама пре тога.

"Фундаментално се мењају финансијски процеси, како се управља подацима и слично. Повећава се конкуренција у банарском сектору у виду финтекова, повећава се ефикасност и све то има огромне последице", рекла је она.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Siniša Mali: Biće novca za veće plate i penzije

Додала је да се све више користе клауди, биг дата, вештачка интелигенција, биометријска верификација, дигитални идентитет, робо саветници... , као и да то све неповратно мења свет.

Према њеним речима, НБС је прва институција која је увела необавезност употребе печата.


Драгана Станић,фото Танјуг

Такође, НБС је међу првима у Европи уредила утврђивање идентитета физичког лица путем видео везе у реалном времену.

"Омогућено је и закључивање он лајн уговора са банкама и другим финансијским институцијама, а створене су претпоставке да се идентифкикација клијената врши без потребе његовог одласка у просторије банке", нагласила је Станић.

Саветник у за дигитализацију у Влади Србије Ненад Пауновић је рекао да је дигиализација један од топ приоритета владе на челу са Аном Брнабић.

Навео је да је инфоматика уведена од петог разреда основне школе, да се уводе ИТ одељења и друго.

"Мени је веома заниљиво све што се дешава у домену финтека и надам се да ће Србија ту наћи своје место. У самој завршној фази су Измене закона о трговини и електронској трговини".

Истакао је да је систем инстант плаћања је један од најмодернијих у свету и да Србија има и регулаторне и технолошке оквире који су међу најбољим у свету.