Мисија ММФ је током посете Србији потврдила да ће наша земља ове године имати привредни раст од најмање 3,5 одсто, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Уз напомену да се сутра завршава посета Мисије ММФ -а, Мали је нагласио да је веома важно што су они потврдили прогнозу државе када је реч о привредном расту.

Министар је подсетио да је наша земља у претходном периоду имала привредни раст од 4,3 одсто.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mali: Srbija spremna da bude članica EU po pitanju ekonomije

"Ове године минимум 3,5 одсто, што је веома важно за планове банака. Предвиђања и ММФ -а и Светске банке је да ће Србија најбрже расти у региону до 2023. године".

Мали је рекао да ће значајно бити подигнут животни стандард грађана, пошто ће по тој прогнози ММФ-а и СБ БДП по главни становника који је 2018. био око 7.200 долара, док ће 2023. бити око 10.400 долара, што је повећање од 44 одсто.

"Грађани Србије ће живети све боље и стандард ће бити све виши", поручио је министар Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Mali: Neće biti povećanja cene struje, MMF to ne traži

Каже да је највећи задатак за државу да обезбеди атрактивно тржиште и да ће након постигнуте фискалне консолидације и даљег одржавања маркоекномске стаиблности бити кључна три приоритета, а то су повећање плата и пензија односно личне потрошње, још већа улагања у капиталне инвестиције, као и наставак пореског оптерећења зарада.

Када је реч о инвестицијама, Мали је рекао да су оне биле рекордне ове године, пошто је предвиђено из буџета преко 220 милијарди динара и додао да ће наредне године бити планирано више од 250 милијарди инвестиција, што је додатни импулс расту наше економије.

"Наставићемо да смањујемо оптерећења на зараде. Прошле године је то било укидање накнаде за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто. Ове године очекујем додатно смањење за бар један процентни поен за 2020. годину", казао је Мали.

Тако ће наше тржиште бити још боље и атрактивније за пословање, рекао је Мали.

Нагласио је да је јак банакарски сектор основа за реални раст наше економије.