Изградња деонице на Коридору 11 од Прељине до Пожеге дужине 30,9 километара почела је данас, а вредност радова је 450 милиона евра.

Извођач је кинеска компанија Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани (ЧЧ) која је већ припремила градилишни камп у близини Лучана у коме ће бити смештено око 200 радника, а радови би требало да буду завршени за две и по године.

Деоница Прељина-Пожега биће део аутопута Београд-Јужни Јадран укупне дужине 258 километара, али и будућег аутопута Београд-Сарајево, јер је у плану да од Пожеге буде изграђено још око 60 километара до границе са БиХ.

Та деоница, на којој ће бити три тунела, 32 моста, 11 надвожњака и три петље, повезаће Чачак, Лучане и Пожегу и два округа - Моравички и Златиборски.

Кроз Чачак пролази 15,5 километара ауто-пута на коме ће бити изграђена две од три велике петље, а код Чачка ће се Моравским коридором повезати Коридор 11 и Коридор 10.
Прочитајте још:Кроз Грделицу путарина од 1. јула

Председник Србије Александар Вучић је присуствовао обележавању почетка радова и истакао да ће се пре краја године од Београда до Чачка завршеним аутопутем стизати за око сат времена, а да ће већ крајем јуна Обреновац и Чачак бити повезани аутопутем.

"Данас отварамо радове на најтежој деоници која ће бити једнако тешка колико и Грделица са нешто мањим косинама али са више тунела", рекао је Вучић и додао да ће 12 километара тунелских цеви бити постављено на деоници од око 31 километра.

Он је истакао да бољи путеви и квалитенија инфраструктура доприносе бољој пословној клими и привлачењу инвеститора у тај део Србије.

Најавио је да ће ускоро за саобраћај бити отворен цивилно-војни аеородром Лађевци код Краљева.

У месту Паковраће код Чачка окупили су се бројни грађани који су чекали почетак радова на изградњи деоноце ауто-пута Прељина-Пожега.

Окупљени грађани носе заставе Србије и велики транспарент на коме пише "Ацо Србине Чачак је уз тебе".

Међу окупљенима је градско руковдство Чачка, градоначелници Чачка, Краљева, Горњег Милановца, Љига и Ужица, републички посланици, руководство градске организације Српске напредне странке, власници више чачанских компанија.

Већина аутобуских полазака из Чачка за околна места од 12 часова су отказани.

На перону Аутобуске станице у Чачку око поднева није био ниједан аутобус.

Дежурни диспечери нису званично хтели да дају информације зашто су многи аутобуски поласци отказани.

Министарка грађевинарска Зорана Михајловић рекла је да нема лепшег дана од дана када почињемо једну од најважнијих деоница у Србији.

- Како смо отварали километре ауто-пута низале су се фабрике и погони, и тако ће бити и на овој деоници. Инвестиције ће нам помоћи исто тако да останемо овде. Хвала Кини и што су препознали колико нам је важан овај пројекат. Нека нам је срећан данашњи дан, да извођач то извршава у року, а ми да будемо поносни на сваки метар који будемо изградили - рекла је Михајловићева.


На деоници ће бити 30 мостова, три тунела, седам надвожњака и пролаза, као и четири петље.

Вредност радова, који ће бити готови за 2,5 године, а које ће изводити кинеска компанија "Чајна комјуникејшн констракшн корпорејшн", је 450 милиона евра, рекао је за Танјуг један од техничких директора компаније Милисав Анђелковић.

Прочитајте још:Брнабић: Отварање јужног крака Коридора 10 историјски дан

Нова траса пута, чију трећину, и више од тога, ће чинити тунели и мостови, скратиће путовање од Чачка до Пожеге, са досадашњих 45 минута на 20, казао је Анђелковић.

Од Прељине, до Пожеге, нова деоница ''Коридора 11'' подељена је у три сектора: први води до Пријевора, дуж Чемернице и делом Западне Мораве. Биће дуг 8,2 километра, имаце тунел, мост и три надвожњака.


Од Пријевора до Лучана треба асфалтирати 15,5 километара, изградити 20 мостова и тунел кроз Јелицу Лаз дуг 2.840 метара.

Анђелковић додаје да трећи сектор, од седам километара, од Лучана до Пожеге, обухвата и изградњу три моста, тунела кроз Муњино брдо, дугог 2.750 метара, петље у Лучанима и моста преко реке Бијелице.

Деоница чија градња почиње данас посебно је важна за ужички регион који је извозно и туристички оријентисан, и чија спољнотрговинска робна размена премашује милијарду евра, а број регисторваних гостију 1,2 милиона на годишњем нивоу.

Како је планирано, код Пожеге ће се Коридор 11, ка Црној Гори, укрштати са ауто-путем Београд–Сарајево, а код Чачка, са Моравским коридором, чија се изградња очекује ове године.

Коридор 11 биће повезан и са Коридором 10 и та веза обезбедиће регионално повезивање читаве Србије најмодернијом мрежом путева.


Почетку радова у Прељини присуствују министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре Зорана Михајловић, амбасадорка Кине Чен Бо, председник компаније Ц Ц Ц Ц Хај Лијанг Сун и бројни грађани, који носе транспаренте "Србија и Кина пријатељи заувек", "Млади имају будућност у Чачку", "Милан Благојевић Наменска".

ХАЈ: ДА КОРИДОР 11 ПОСТАНЕ ПУТ САРАЊЕ СРБИЈЕ И КИНЕ

Председник кинеске компаније Ц Ц Ц Ц, која изводи радове на деоници пута на Коридору 11, Хај Лијанг Сун рекао је данас да је њихова жеља да аутопут Е-763 постане пут сарадње две земље, пут српског економског развоја, просперитета и пут ка бољој будућности.

"Желимо да искористимо све своје предности и потенцијале и направимо најбољу организацију, обезбедимо најбоље планове и ефикасно, и на научном принципу утемељено, управљање пројектом, да строго испоштујемо уговорне обавезе и у планираном року уз највиши квалитет радова завршимо овај пројекат", рекао је он на церемонији отварања радова на изградњи деонице Прељина - Пожега.

Како је навео, кинеска компанија је до сада у свету у 157 земаља градила путеве, мостове и друге важне инфраструктруне пројекте.

"Путеве које смо градили локално ставништво од миља зове "путем ка просперитету", "мотором развоја" и "мостом ка будућности", додао је Хај.

Компанија је, како каже, временом дошла до концепта да ако желимо развој онда треба градити путеве, ако желимо бржи развој онда треба радити аутопутеве.

"Ако желимо још бржи развој онда ћемо радити на новом Путу свиле", додао је он.

Захвалио је српској влади на указаном поверењу и обећао да ће Ц Ц Ц Ц дати све од себе да се квалитетно реализује овај важан пројекат за Србију.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо рекла је да велики број грађана који су дошли на церемонију отварања радова показује колико је важан аутопут за грађане.

"Уверена сам да ће кинеска компанија уложити све своје напоре да уз помоћ и подршку Србије изгради најсигурнији и најмодернији пут", рекла је Чен.

Она је подсетила да је у Пекингу пре 22 дана успешно завршен форум "Појас и пут" на којем су председници Си Ђинпинг и Александар Вучић постигли важне договоре за продубљивање свеобухватног партнерства две земље и за јачање сарадње у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Она је нагласила да ће Кина, без озбира каквим је притисцима изложена, наставити своје отварање према свету и да ће наставити да подржава принцип сарадње који ће водити ка заједничком расту и просперитету.

Навела је да је Ц Ц Ц Ц једна од првих већих кинеских компанија које су ушле на српско тржиште и тржиште Централне Европе, која је изградила и први мост у Западној Европи - мост Земун-Борча.

Истакла је да је та компанија надлежна и за пројекат изградње деонице од Сурчина до Обреновца и да се очекује да и тај пут буде изграђен пре задатог рока.

"Квалитет, технологија, ефикасност и професионализам у раду су постали добро познати широм српског друштва", рекла је Чен.

УЖИЦУ И ПРИЈЕПОЉУ СМО ДУЖНИ ЈЕДНУ ВЕЛИКУ ИНВЕСТИЦИЈУ

Председник Александар Вучић изјавио је у петак да ће у наставку кампање "Будућност Србије" посетити цео Златиборски округ и додао да је држава Ужицу и Пријепољу дужна једну велику инвестцију, што ће, верује, бити остварено.

На питање новинара зашто у оквиру кампање није био у Ужицу, Вучић је рекао да наставља кампању, јер му је остало да обиђе још 13 округа.

"Долазим и у Ужице, обићи ћу и Пријепоље, Прибој, Нову Варош, Чајетину, Ужице и северни део Златиборског округа", рекао је председник.

На питање у вези са аеродромом "Поникве" код Ужица, Вучић је рекао да за сада следи отварање "Лађеваца" код Чачка, али да ће се у будућности тражити начин да се отворе и "Поникве".

Прочитајте још - План је да у јуну аеродром Лађевци почне са радом

Указао је да су то огромни трошкови за Србију, али да ћемо имати новца ако раст буде добар као што се очекује. Очекује привредни раст у наредном периоду буде већи од 3,5 одсто.

Вучић је појаснио да је раст у првом кварталу био нешто нижи, због енергетике и НИС-ове рафинерије која није радила због ремонта, али да није било никаквих структурних поремећаја, али да ће се раст сада поправљати, посебно захваљујући грађевинској индустрији и, нарочито, када почне градња гасовода и Моравског коридора.

"Биће добар раст, имаћемо новца и спреман сам да разговарам са људима из Ужица и Чајетине како да помогнемо око аеродрома", рекао је Вучић.

Ужицу и Пријепољу смо дужни једну велику значајну инвестицију и верујем да ћемо то у наредном периоду да урадимо, закључио је председник Србије.