Дигитализација је постала свакодневна тема у Србији, што раније није био случај и грађани имају све више поверења у њене предности захваљујћи чему смо почели да трчимо у корак с развијенијим и много напреднијим земљама света, изјавила је данас српск премијерка Ана Брнабић.


"Дигитализација је постала свакодневна тема којом се бавимо и то показује да смо почели да трчимо корак за светом јер она није толико заступљена тема ни у много напреднијим земљама", рекла је Брнабићева на конференцији "Дигитал Даy 2019" у Београду.

Она је навела да је пре две године у свом експозеу навела да су два главна приоритета за владу дигитализација и образовање, и истакла да је данас Србија много другачија држава и да се о томе знатно више говори.

Говорећи о томе како дигитализација мења друштво и државу, она је рекла да је данашње време јако интересантно и да је садашња генерација привилегована да живи у време нове индустријске револуције.


Прочитајте још - Дигитализација је услов за опстанак

"Она ће променити свет на исти начин као што су га претходне мењале, само што ће она најбрже до сада променити свет", рекла је Ана Брнабић.

Земље које нису победиле у 3. индустријској револуцији сада имају шансу да то исправе у време нове, 4. индустријске револуције, истакла је председница Владе Србије.

"Живимо у време кад нам је пружена нова шанса да променимо привреду, економију и постанемо једни од победника времена. Србија има потенцијал и знање и треба још да утегнемо правни оквир и мислим да ћемо моћи да трчимо трку са најнапреднијим земљама света", рекла је премијерка.

Она је навела да је имајући у виду тему данашње конференције рекла да је поверење најтеже успоставити у време када су промене највеће.


Прочитајте још - Брнабић: Комуникационе технологије и дигитализација су најважнија економска тема

"Мислим да је неповерење грађана било огромно пре две године у вези с тим шта значи дигитализација. Ако трчите у корак с временом и идете у сусрет променама, имаћете више санше да завршите оно сто сте хтели раније. Поверење се успоставља корак по корак", рекла је Ана Брнабић.

Додала је да је поверење данас у то много веће и да грађани сада више знају о томе шта значи дигитализација, односно еуправа.

Она је рекла да су грађанима данас на располагању бројни сервиси који у великој мери олакшавају завршавање различитих обавеза и послова попут пријаве детета одмах по рођењу још у породилишту, добијања рецепата за лекове, пријаве деце у вртиће и многи други.

"Сервис који је успоставио највише поверења, нарочито међу старијим грађанима, јесте е-рецепт захваљујући коме не морају сваког месеца да одлазе код лекара по рецепт већ са елекронским рецептом могу да оду у апотеку у било ком граду", рекла је Брнабићева и додала да је видљиво да се много тога променило на боље.

Упитана о проблему лажних вести (факе неwс), она је рекла да је то огроман проблем с којим се суочава цео свет.

"Нико до сада није нашао адекватан одговор на лажне вести, које праве атмосферу у којој је изузетно теско радити, посебно ако водите владу и спроводите важне реформе", навела је премијерка.

Додала је да се много времена губи на одговарање на лажне вести.

"Ми покушавамо да одговарамо и доста времена нам иде на то", рекла је Брнабићева и додала да настоји да буде што више активна и на друштвеним мрежама и тако грађанима даје информације и комуницира са њима.

Она је као пример таквих вести навела информацију која се својевремено појавила да је Гугл ставио Србију на црну листу земаља, истичухи да су морали да контактирају компанију како би утврдили о чему се ради, потом да Влада Србије проследи саопштење да то није тачно, на шта је каже, потрошен цео радни дан.

Говорећои о платформи "Србија ствара", премијерка је рекла да је Србија креативна нација и да треба да промовисати најбољу слику Србије и њене највеће предности.

Он је истакла да је крајем пошле недеље објављен извештај о стартап екосистемима широм света, и да се Србија први пут нашла у том извештају.

"Не само да смо једини у региону већ смо у две категорије у топ пет земаља света, а ради се о талентима и развој блокчејн технологије", истакла је Брнабићева.

Она је најавила да ће 23. маја у Београду бити одржана важна конференција "WорлдМиндс" којој ће присуствовати бројни стручњаци из света уметности, науке, и нобеловци који ће разговарати о томе шта све свет ново ствара.

"Полако успевамо да променимо ствари и перцепцију наше земље", рекла је српска премијерка.

Она је указала да је ИКТ најбрже растући сектор и да нема сектора који приближно толико расте из године у годину у Србији.

"То показује огроман потенцијал, а образовање је кљуцна ствар ако желимо да створимо основу за другачију будућност у којој цћемо бити победници", рекла је Ана Брнабић.

Она је додала да је доста урађено на увођењу информатичког образовања у школе, да су све школе у Србији повезане на интернет, да је основан Фонд за науку, да је Србија постала пуноправна чланица ЦЕРН-а, покренута изградња научно технолошких паркова...

"Ово је моменат у коме Србија и наша економија може да се промени и државна управа може да изгледа другачије. Дигитализација државне управе и увођење е-говернмент значи увођење реда у државну управу и да будемо добар сервис грађанима", рекла је Ана Брнабић.