ПОСЛЕ мајског снега који је захватио засаде воћа на већим надморским висинама у ужичком крају, пољопривредници страхују да је "виша сила" већ "обрала" велики део очекиваног рода, а колика је заиста штета знаће се у наредним данима.

Посебно су забринути произвођачи малина у планинским крајевима око Ужица, Ариља, Пожеге, Бајине Баште, Ивањице, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши и других места одакле долази око 90 одсто укупне домаће бербе "црвеног злата".

Иако се температура није спуштала у велики минус, мања количина влажног снега висине до 10 центиметара, поломила је родне гране у многим засадима малине, у десетинама села изнад 600 метара надморске висине, а примена додатних агротехничких мера могла би ублажити последице у наредним данима.

Прочитајте још - Снег уништио малине у Моравичком и Златиборском округу, штете има и у Ивањици

- До јуче смо имали проблем сушења засада, због чега је род преполовљен, нарочито у нижим пределима. Сада је и у брдским крајевима снег начинио исту штету и извесно је да ћемо у укупном збиру имати далеко ниже приносе од очекиваних - каже Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије. - Произвођачи који су осигурали засаде ће делимично наплатити штету, али има много оних који нису осигурани од ове непогоде или су закаснили са потписивањем полисе...

Бројни малинари су снежну мајску ноћ провели у засадима, стресајући снег са ластара, како би спречили већу штету у малињацима.