ИНФЛАЦИЈА у Србији је у априлу достигла централну вредност циља, 3,1 одсто, након чега се очекује да ће почети да опада. Током прве половине наредне године биће близу доње границе циља, наводи се у мајском Извештају о инфлацији НБС. На раст потрошачких цена у овој години утицало је пре свега поскупљење поврћа.

Народна банка Србије остаје и при процени да ће привреда Србије ове године расти 3,5 одсто. У првом кварталу резултат је нешто гори, 2,3 одсто. Мање тражње из зоне евра, и уведене таксе на производе који се испоручују на Косово и Метохију су утицали на мању производњу у прерађивачкој индустрији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ремонт нафташа спустио раст БДП на 2,3 одсто

- У наредним годинама централна банка очекује убрзање раста бруто домаћег производа на четири одсто и то на одрживим основама - истакла је у среду Јоргованка Табаковић, гувернер НБС. - Кључан допринос расту БДП дале су инвестиције које су у првом тромесечју повећане за 7,4 одсто. Приватне инвестиције су биле осам одсто веће, а приватне 4,7 одсто. Стране бруто инвестиције у Србији износиле су 1,2 милијарде евра. Оне су за 14 одсто веће него у истом периоду прошле године. Србија је земља у којој се лакше послује и лакше налази посао, у којој животни стандард расте на одрживим основама. Потребан је наставак структурних реформи које ће подржати економски раст, инвестиције, профитабилност и запосленост.

На крају марта, јавни дуг централне државе износио је 23,4 милијарде евра, а његов удео у пројектованом бруто домаћем производу чинио је 50,9 одсто.

ГРАЂАНИ СЕ ЗАДУЖУЈУ

КРЕДИТИ становништву су у првом тромесечју, без ефекта промене курса, повећани за 19,7 милијарди динара. Највећи део кредита односио се на готовинске и стамбене позајмице, које су повећане за 10,1 и 6,4 милијарде динара. Удео готовинских кредита у укупним кредитима становништву у марту је износио 40,7 одсто, док је учешће стамбених кредита износило 37,8 одсто.