ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

КОНОБАРИ и кувари из Србије, БиХ, Румуније, Бугарске, али и Индије и са Филипина, ове ће туристичке сезоне на Јадрану покушати да спасу хрватски туризам који већ годинама има проблема са сезонским радницима. Предвиђања за овогодишњу сезону нису бриљантна, резервација је много мање него што се очекивало, чак за 15 одсто, али упркос томе потребе за запошљавањем странаца су све веће, јер Хрвати масовно одлазе на рад у иностранство. Ресторани дуж Јадрана могли би да затворе врата без странаца, тако да сви хвале Србе као одличне раднике.

- Код нас су од прошле сезоне кувари из Србије и без проблема су кували далматинске специјалитете, као да су овде рођени. Радиће и ове године, а у преговорима смо са неколико врсних кувара - каже за "Новости" власник неколико сплитских ресторана који куваре из Србије месечно плаћа од 2.000 до 5.000 евра. - Оно што је Хрватима Ирска, за Србе је Хрватска, јер сезонски радници заиста могу више да зараде него код куће.

Прочитајте још - Срби и Хрвати ће морати да раде заједно и да буду ближи уколико желе да опстану

И врхунски хрватски кувар Дује Писац се недавно упутио у Србију да нађе колеге који ће му помоћи у ресторану, али уз куваре зове и конобаре.

- Не бојимо се да ће бити било каквих провокација када наши гости чују српски, није их било ни прошлих година. Уосталом, хрватски угоститељи жељно чекају квалитетне раднике - каже Писац.

Постоје већ и специјализоване агенције и менаџери који нуде раднике из Србије хрватским угоститељима. У Сплиту је тако недавно организована и презентација, а расписан је и конкурс на који се јавило 400 кувара и конобара из Србије. Неки од њих су већ добили посао и почели да раде на Јадрану, а неки ће стићи почетком јуна и остати на мору све до краја октобра. Зарада је добра, па тако конобари могу да рачунају на стартну плату од 1.000 евра, док кувари са свим дежурствима могу зарадити и много више. Већини је обезбеђен стан и храна за време боравка на Јадрану, а иако је до сада било непоштовања уговора сви се надају да ће ова сезона бити успешнија и за сезонце.

Прочитајте још - Срби пете трошаџије у Хрватској, пријају им наше напојнице

БЕЗ ПРИГОВОРА

РАДНИКЕ за туризам траже и сва остала места дуж Јадрана, посебно на острвима где се траже и собарице у хотелима и одмаралиштима.

- Хрвати су све незадовољнији условима, одлазе у Аустрију и Италију за време лета, а ми онда останемо без радника када је сезона већ почела. Тако су и ове године широм отворена врата за странце, пре свега оне из држава бивше Југославије - кажу нам туристички радници из Пуле и Ровиња. - И раније код нас је радило много сезонаца из Србије и сви редом су добри радници. Немамо приговора.