Премијерка Ана Брнабић изјавила је, поводом тога што се стартап екосистем Београд-Нови Сад по први пут нашао међу издвојена 54 таква система на планети по оцени америчке организације "Startup Genom", да је поносна што напори које Влада Србије улаже у развој стартап предузетништва и ИТ индустрије добијају све више признања и не пролазе незапажено.


Стартап екосистем Београд - Нови Сад једини је екосистем из региона који је регистрован на мапи "Startup Genom".

"У дану када је председник Александар Вучић у Београду положио камен темељац за изградњу кампуса америчке компаније НЦР, који ће бити највећи у Европи, ова вест долази као потврда да је Србија на правом путу да постане један од лидера у ИТ индустрији у Европи", истакла је Брнабић.

Она је навела да је данас видела колико једна велика светска компанија, попут НЦР-а, цени Србију и жели да развија своје пословање код нас.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић са новим амбасадором Словеније

"Ово је сјајна вест за Србију, јер ће потенцијални инвеститори на тој релевантној ранг листи моћи да виде да су Београд и Нови Сад један од технолошких центара света у 21. веку. То је Србија за коју се боримо и слика наше земље какву желимо да пошаљемо у свет", поручила је Брнабић, а наводи се у саопштењу Владе Србије.

У последњем извештају о стању светских стартап екосистема, које је спровела водећа светска организација у овој области, "
Startup Genome" из САД, од анализираних 150 градова широм света издвојена су 54, а међу њима је и стартап екосистем Београда и Новог Сада.

Као највећа предност екосистема Београд - Нови Сад истакнут је приступачан и квалитетан инжењерски кадар, док су видео игре и блокчејн означени као најснажнији и најразвијенији сектори.

У оба сектора Београд и Нови Сад су међу 10 најбољих екосистема на свету.

У извештају се наводи да у ова два града постоји између 200 и 400 стартапа и да се наш екосистем налази у првој фази развоја, такозваној фази "активације".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић у Венецији: Приказати Србију као земљу која ствара

Међу екосистемима сличним нашем расли смо најбрже - добили смо максималну оцену 10 за раст инвестиција у домаће стартапе и оцену 9 за раст укупног броја стартапа, наводи се у саопштењу.

"
Startup Genome" наводи и поједине мере које је држава спровела са фокусом на ниске пореске стопе за компаније - оне имају пореске олакшице у двоструком износу трошкова истраживања и развоја, уз посебан режим за креирање интелектуалне својине са веома повољном пореском стопом од само три одсто.

"
Startup Genome" је америчка организација која већ 10 година анализира стартап екосистеме широм света, а њихов годишњи извештај је најсвеобухватнији и најкредибилнији документ који се бави овом тематиком.

Ове године су у истраживању које претходи изради извештају учествовали стартапи из више од 150 градова са свих континената.