КАМЕН темељац у уторак је симболично постављен. Више свечано него радно, обележен је почетак градње најсавременијег и највећег технолошког кампуса америчке компанија НЦР. До почетка 2021. године у новобеоградском Блоку 42 нићи ће 30.000 квадрата пословног простора у ком ће бити места за 4.200 запослених, колико ће их дотад НЦР и упошљавати. Инвестиција је вредна 90 милиона долара, а субвенција Србије овом пројекту је 14 милиона евра.

Америчка компанија је дошла у Србију пре осам година. Отворили су услужни центар, где је на почетку 300 наших људи омогућавало да се одржавају и поправљају банкомати широм света. Сада запошљавају нешто више од 3.100 радника.

Прве лопате земље, симболично обележавајући почетак градње, бацили су председник Србије Александар Вучић и Мајкл Хејфорд, председник и директор корпорације НЦР. А положили су и "сајбер темељац" полагањем руку на дигиталну "црну коцку".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЦР: Планирали 300, запослиће 4.200 људи

- Потребни су нам памет и нове технологије - поручио је Вучић. - Ова инвестиција показује да односи између Србије и Америке могу да буду неупоредиво бољи. Ми смо мали да бисмо мењали будућност САД, али верујем да можемо у складу са нашом величином да допринесемо да САД буде за нијансу још успешнија. Писац Вилијам Гибсон, који је створио израз "сајбер спејс", својевремено је рекао да је будућност већ овде, само није равномерено распоређена. Са НЦР-ом и са овим кампусом и са нашом памећу ми чинимо баш оно чему Гибсон тежи, распоређујемо равномерно будућност и узимамо део који нам припада. И учествујемо у њеној изградњи и избегавамо најгори сценарио за сваку државу да заостанемо у будућности и самим тим из ње будемо избачени. НЦР је важан, јер је то компанија која нам показује да је могуће оно што нам се дуго чинило недостижно, зато што нас учи да смо способни за велика дела и да нема циљева и задатака који се не могу остварити. То је пут којим је Србија дефинитвно кренула и са којег више нећемо да скренемо.

Према речима Мајкла Хејфорда, кампус у Београду биће већи од таквог објекта у њиховом седишту у Атланти.

- Овде смо због људи и подршке заједнице - рекао је Хејфорд. - Значе нам њихов ентузијазам, велики труд, вештине, енергија, а посебно радна етика на коју смо овде наишли. Због тога смо у Београду.

Део заслуге што је НЦР својевремено изабрао Србију да у њу улаже, припада Марији Живановић Смит. Одрасла је у Београду, а данас је виши председник за корпоративни маркетинг, комуникације и екстерне послове НЦР.

- Данас није само почетак градње кампуса, већ је ово следећи корак у српско-америчким односима - истакла је Марија Живановић Смит. Није непознато да се велике ствари дешавају када се повежу Србија и Америка. Доказ су Никола Тесла, Михајло Пупин...

СЛЕДИЋЕ ИХ И ДРУГИ

НЦР је у Србију дошао након анализе инвестиционе климе, а због високошколоване и технички оспособљене радне снаге која говори стране језике, предвидивости кретања тржишта, све боље инфраструктуре и подршке Владе Србије - истакао је у уторак Кајл Скот, амбасадор САД У Београду. - Што Србија буде више радила на јачању тих кључних елемената, све више америчких компанија ће следити пример НЦР-а.

РАЗРАДИЛИ КАСЕ

АМЕРИЧКА фирма НЦР послује 134 године. Они су комерцијализовали трговачке касе, али и измислили бар-код. Данас запошљавају 34.000 људи у 180 земаља света. Седиште им је у Атланти.