Дуално образовање је велика предност Србије у трци за Фолксвагенову и друге стране инвестиције, оцењује угледни немачки лист Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЗ) преносећи у својој опширној анализи економске и политичке ситуације у Србији, изјаву Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, и одајући му признање за увођење ове новине у српски школски систем.

„Србија је једина земља у региону која је, кроз интензивну размену искуства са немачким, аустријским и швајцарским институцијама и компанијама, не само експериментално увела дуални модел образовања, већ је тај систем и озаконила“, наводи ФАЗ, цитирајући Чадежа.

Чадеж је најавио да Закон, који ће систем средњих стручних школа поставити на дуалну основу ступити на снагу у септембру ове године и истакао да је иницијативу за увођење дуалног образовања која је потекла од привреде, подржала и политика, увидевши значај за економску будућност Србије, што је било неопходно за његову имплементацију у пракси.

„Пилот пројекти, у које је укључено 4.500 ђака и 80 средњих школа у целој земљи показују колико је та идеја успешна“, наводи се у тексту немачког дневника.

Подсећајући да да смо по Доинг Бусинесс индексу Светске банке и сличним листама далеко испред Бугарске, Чадеж као најбољи аргумент у прилог тврдње да је Србија најпожељнија инвестициона дестинација у Југоисточној Европи, наводи искуство оних, који су већ инвестирали и који већ послују у Србији.

Као посебну предност истиче квалитет потенцијалних добављача Фолксвагена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: За лакшу трговину и више инвестиција у региону

„Великог произвођача аутомобила, какав је Фолксваген, у Србији би дочекало више од 200 добављача који имају сопствену производњу у земљи. Србија је већ дуго локација на којој послују Бош, Континентал и друге светске марке“, рекао је Чадеж.

На питање колико је Србији, у трци за стране инвеститоре, препрека што није чланица ЕУ, Чадеж је објаснио да је због тога „неопходно да се увек додатно потрудимо, да би се изједначили са комшијама, који имају ту предност“.

„Ми дневно морамо да се доказујемо и потенцијалним инвеститорима и онима који већ послују у Србији. Морамо да будемо отворени за сва питања. Али, можда је баш то разлог за инвестициони бум у Србији, као и за нашу добру позицију на светским ранг листама“, рекао је Чадеж.