ЈОШ једна вредна донација Европске уније - "Електопривреди Србије". Дистрибутивни систем ЕПС добио је четири мобилне трафостанице помоћу којих је могуће брже реаговање у ванредним ситуацијама, као што су поплаве и пожари.

Уобичајено, у свакодневном раду ове трафостанице биће коришћене као заменски капацитет током реконструкције постојећих трафостаница. Највећа мобилна трафостаница од 110 киловолти и тежине 70 тона, монтирана је на возилу дужине 20 метара, а опрема се лако и брзо инсталира.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Директор ЕПС-а: Уредно снабдевање електричном енергијом у целој Србији

- Ово је веома важна помоћ, јер можемо и много лакше и ефикасније да реконструишемо било коју стодесетку, а да наши купци то не осете - поручио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, приликом примопредаје трафостаница, у друштву представника ЕУ у Србији. - Трафостаница може да снабдева 12.000 купаца, што није мало. Хвала Европској унији, јер ова донација не показује себе само кроз финансијску вредност, већ је то круна сарадње која је интензивирана 2014. године, када су велике поплаве задесиле Србију. Најпре смо се бавили санацијама, а сада смо на нивоу да се бавимо превенцијама, што је најважније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Комисија покренула поступке против седам фирми које су учествовале у јавној набавци ЕПС-а

Највећа станица произведена је у фабрици компаније АББ у Италији, а вредност донације за ову трафостаницу износи око 1,4 милиона евра. Она ће бити распоређена у Београду, док су остале три мобилне трафостанице 35 киловолти планиране за дистрибутивне системе Краљева, Ниша, Крагујевца. Вредност три мање станице је укупно 1,8 милиона евра.

Донација ЕУ за овај пројекат део је ИПА II националног програма за Србију који је намењен отклањању последица поплава 2014. године.

- Европска унија је одмах притекла у помоћ када су се догодиле страшне поплаве и ово је наставак тог чина пријатељства. Оваква машина, која је најновија реч технологије, омогућиће Србији да одмах реагује у хитним случајевима - рекао је Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији, захваливши се свим учесницима у овом пројекту.

ДАЉИНСКИ НАДЗОР

ДЕО донације који ће бити искоришћен у дистрибутивном сектору износи девет милиона евра. Осим набавке мобилних трафостаница обухвата и развој система даљинског надзора и управљања средњонапонском мрежом у дистрибутивном подручју Краљево, које је било највише погођено великим поплавама.

- ЕУ је одмах помогла Србији код страшних поплава 2014. године, а у последњих пет година до сада је дато 72 милиона евра бесповратне помоћи за санацију и обнову оног што је 2014. било уништено, рекао је Фабрици.