Србија је лидер у Европи по броју жена и девојака у сектору информационих технологија и, уколико искористи своје потенцијале, може да буде победница Четврте индустријске револуције, поручила је данас председница владе Ана Брнабић на обележавању Међународног дана девојака у информационо-комуникационим технологијама.

Брнабић је ученицама основних школа које су присуствовале обележавању тог међународног дана, на скупу у Београду, поручила да су највећи потенцијал Србије и да ће влада учинити све да успостави квалитетан образовни систем и омогући боље услове за живот, како би остале и радиле у Србији.

Истакла је да је Србија лидер у Европи по броју жена и девојака у сектору информационих технологија и да ће ЕУ бити потребно десет година да нас стигну.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MEĐUNARODNA TEHNIČKO-EKONOMSKA SARADNjA: U Indiju po znanje

"Мислим да су наша памет, знање и образовање тако јаки да ускоро можемо да постанемо у целом свету четврте индустријске револуције, у којем живимо, један од лидера у Европи", рекла је Брнабић и додала да је потребно да имамо храбрости и спремности да се мењамо.

Премијерка је истакла да влада има два приоритета - дигитализацију и образовање и додала да Четврта индустријска револуција пружа нашој земљи шансу да надокнади све што је раније пропустила у свом развоју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SOFTVER ZA SVAKU OVCU: Farmom upravlja pomoću računara

"Мислим да имамо шансу коју, ако пропустимо дуго времена нећемо имати, а имамо знање и огроман потенцијал и можемо да будемо победнице четврте индустријске револуције, променимо друштво и земљу, направимо лепшу, јачу и срећнију земљу, добар дом за вас", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је образовање предуслов за то и апсолутни приоритет владе Србије.

Фото Влада Србије

У том смислу, подсетила је да је Србија ове недеље постала 23. пуноправна чланица ЦЕРН, да се много улаже у увођење дигиталних уџбеника, да је пет пута подигнут број специјализованих ИТ одељања у гимназијама широм Србије, те да је од 1. јануара уведен и Фонд за науку.

"То су потпуно нови приоритети наше државе како бисмо младима дали бољу шансу и заједно са њима направили конкуренту државу и друштву, отоврену земљу која се не плаши изазова", рекла је Брнабић.

Она је девојчицама поручила да верују у себе, да не пристају на поделе, иду напред и буду храбре, а да ће их држава у томе подржати.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да постоји родни јаз у сектору информационих технологија, али да Србија мора да настави да подстиче превазилажење родних разлика и неравноправности у дигиталном свету.

Навела је да нема довољно жена у ИКТ сектору јер су девојке пре свега усмерене на друштвене науке, медицину, уметност, право, економију, али је истакла да је у земљама Европске уније ситуација још лошија и да ће Европи бити потребно 15 до 20 година да достигне садашњи ниво Србије по питању родне равноправносту у ИКТ сектору. "Према постојећим трендовима, родни баланс ће бити успостављен тек 2050. године, али то се мора десити много раније и Србија жели да пружи свој допинос", рекла је Матић.

Фото Влада Србије

Конференцији у Палати Србија присуствује приближно 300 ученица из 12 основних школа из Србије

Ученицама ће се обратити успешне инжењерке, програмерке, изумитељке и менаџерке из ИКТ сектора, као и инфлуенсерке и гејмерке, ал ии уметнице које су представиле своја искуства из света информационих технологија и примену дигиталних технологија у својим занимањима.

На конференцији су уручене и награде ученицама за најуспешније видео-радове “Девојке у ИКТ-у за бољи свет”.

Међународни дан девојака у ИКТ-у успостављен је 2010. године на иницијативу Србије, под покровитељством Међународне уније телекомуникација.

До сада је више од 357.000 девојака и младих жена учестоввало у више од 11.000 прослава у 171 земљи широм света.