ИАКО је сваке године све мање превара грађана приликом промета непокретности, људи и даље наседају приликом купопродаје станова, јер желе да уштеде и неће да ангажују стручњаке.

Сваке године Централни судски регистар бележи смањење ових кривичних дела, али недавно хапшење људи који су у Београду фалсификованим исправама оверавали неистинит садржај приликом купопродаје, доказ је да су људи и даље наивни и да су спремни да због мале уштеде хонорара агенту и адвокату ризикују животну уштеђевину.

- Из мог искуства у највећој опасности су људи који имају своје фирме и мисле да могу све сами, па не желе да приликом куповине стана ангажују стручњаке - каже Александар Вучетић, адвокат. - Највише проблема има код нелегализованих некретнина, али фалсификат-уговор је могућ и код легалних станова. Адвокат може да препозна фалсификат и зато ниједна агенција на капару не долази без адвоката. Није само ствар знања, већ и животног искуства, јер током разговора и поступака саговорника много тога могу да дознам. Рецимо, имамо случај капаре уз пуномоћје из Црне Горе. Ћерка је била пуномоћник и по њеним реакцијама сам видео да треба да одуговлачим процес. Испоставило се да је донела фалсификовано пуномоћје. Дакле, једно се види у папирима, а друго из скривених знакова.

Прочитајте још - Зарадили 30 милиона од отетих станова (ВИДЕО)

Од када је уведен програм "либра" сви закључени уговори се региструју и довољно је проверити да ли продавац покушава да овери исти стан, што обично чини и исти продавац. Када то покуша исти продавац - већ постоји разлог да се подигне кривична пријава. Нажалост, то је теже проверити код нелегализованих станова.

- Још једна честа врста преваре коју чине инвеститори који су у дуговима је да додају слово броју стана и тако га продају неколико пута - објашњава Вучетић. - Додавање слова је немогуће код легалног стана, јер је већ добио ознаку према грађевинској дозволи.

Depositphoto

Адвокати упозоравају да стан није килограм кромпира, а новац за овакву инвестицију се обично сакупља читав живот. Пошто ће преваранти увек налазити начин да преваре наивне људе треба ангажовати професионалце. Трећи и најчешћи вид преваре је прибављање фалсификованих уговора о купопродаји станова чије се фотокопије овере код јавног бележника. Након тога преваранти у Службама за катастар непокретности подносе захтеве за упис правне својине и књиже се као власници станова, а онда их, као своје власништво, оглашавају и продају.

Прочитајте још - Проверити инвеститора и дозволе, па пазарити стан

ЛАЖНИ УГОВОРИ

ПОСЛЕДЊИХ година је све више превара везаних за наслеђивање станова. Наиме, преваранти праве уговор који имају лажни печат и оверени су у суду. У архиву суда се дешава да су цели листови за оверу поцепани и украдени, а неретко недостају и комплетне књиге овера, што значи да је неко из архива помогао да се уговори о продаји станова лажно овере, јер само они имају приступ архивама суда.

Пошто у Србији не постоји податак колико старих особа живи само и да ли имају потомке, уколико неко нема наследника, некретнина припада држави, а преваранти то знају, па се после њихове смрти уписују као власници. Старе особе су често корисници различитих социјалних установа, па можда управо из тих установа цуре подаци. На основу фалсификованог уговора преваранти покрећу расправу о заоставштини, а суд доноси решење и проглашава их за власнике. Након тога, одлазе у катастар са овереном копијом и са потврдом суда да се укњиже, а затим продају стан.