СРПСКИ домаћини могу ове године да очекују укупно 700 милиона динара бесповратних подстицајних средстава, намењених за око 70 пољопривредних задруга широм наше земље, који ће ускоро бити расподељени конкурсом, изјавио је у среду у Новом Саду Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој.

На конференцији "Подстицаји за задруге у 2019. години, на републичком и покрајинском нивоу", коју је организовао Задружни савез Војводине, Кркобабић је истакао да ће новоформиране задруге добијати по 7,5 милиона динара, постојеће по 15 милиона а сложеним задругама припашће до 60 милиона динара за њихов рад и развој.

- У овој нашој великој акцији на обнови задругарства имаћемо и новог партнера који је спреман да обезбеди додатна банкарска, бескаматна средства, која ће битно помоћи задругама у првој години функционисања - најавио је министар не желећи да, засада, открије то ново партнерство и позвао задругаре да добро припреме своје пројекте, којима ће конкурисати за подстицаје.

Прочитајте још - Кркобабић обећао задругама 700 милиона динара

Од 2017, када је почела велика акција "500 задруга у 500 села", до данас је формирано чак 400 задруга, а очекује се да ће преосталих стотину ће бити оформљено у наредних годину дана. То је, према министровим речима, превазишло сва очекивања свих учесника пројекта обнове села Србије.

- Велики посао обнове задругарства и спасавања села Србије не би имао шансу да немамо пуну подршку председника Александра Вучића и Српске православне цркве - истакао је Кркобабић и нагласио да су задруге императив опстанка младих пољопривредника на селу а задругарство "прворазредна државна и национална прича" у Србији.

ТИМ ПОСЛЕ ПРАЗНИКА

НАЦИОНАЛНИ тим за спас села Србије биће формиран после предстојећих празника. - Чиниће га 12 чланова Одбора за село при САНУ, одређени број представника задружних савеза и најзвучнија имена која могу да својим ауторитетом и делом помогну у опстанку села Србије и останку младих на селу - рекао је Кркобабић.