Делегација Србије, коју предводи председник Србије Александар Вучић, потписала је у среду, првог дана посете, у Пекингу више билатералних споразума.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Михајловић потписала је са конзорцијумом "Power Construction Company of China i Azvirt (Азербејџан)" Меморандум о разумевању о сарадњи ради реализације Пројекта изградње обилазнице око Београда на аутопуту Е70/Е75 и теретне обилазне пруге, деоница: Бубањ Поток-Панчево (Сектор Ц).

Дужина деонице Бубањ Поток-Панчево је око 31 километар, и укључује нови друмско-железнички мост преко Дунава код Винче.

Процењена вредност извођења радова оквирно износи око 500 милиона евра.

Изградњом обилазнице омогућиће се повезивање Коридора 10 и Коридора 11 на прстену око Београда који ће бити саобраћајно чвориште регионалних путева, бржи развој Београда и измештање транзитног саобраћаја из центра.

Михајловићева је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписала и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору 10, деонице Београд-Ниш-Прешево-Државна граница са Републиком Северном Македонијом.

Реконструкција комплетног железничког Коридора 10 кроз Србију је важна због железничког повезивања централне Европе са луком Пиреј.

То је уједно и стратешки циљ сарадње Србије са Кином - развој и промоција руте копненог дела Поморског пута свиле - железничко-друмског коридора од луке Пиреј до Централне и Средње Европе са стратешком рутом преко територије Србије.

Прочитајте још - УОЧИ САМИТА "ПОЈАС И ПУТ": Више од 20 кинеских компанија на форуму о Србији

Потпредседница Владе је потписала и Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства трговине Кине о образовању Радне групе за инвестициону сарадњу.

Радна група, како је предвиђено, образује се у циљу унапређења билатералних економских и трговинских односа, јачања инвестиционе сарадње у различитим областима, у циљу размену информација о законима, прописима, политикама и другим сродним информацијама које нису поверљиве природе, а односе се на инвестиције, и др.

Радна група ће радити у оквиру постојеће Мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Србије и Кине, а њени главни задаци су инвестициона сарадња; сарадња у инфраструктури; олакшавање инвестиција; регионална инвестициона сарадња, промоција инвестиција у индустрију, финансирање финансијских институција.

Потписала је и Меморандум о разумевању између Србије и компаније Power Construction Corporation of China, Limited, о сарадњи у вези реализације пројекта "Београдски метро".

Основ за потписивање Меморандума је Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Србије и Владе Кине потписаног августа 2009, али и добра сарадња са кинеским партнерима на досадашњим пројектима.

Меморандум ће омогућити блиску сарадњу страна у припреми прихватљивих техничких, комерцијалних и финансијских решења за развој пројекта, а стране ће предузети и активности на у виду имплементације и финансирања пројекта путем јавно-приватног партнерства или других изводљивих модела финансирања на основу међусобних договорених услова и склапања даљих уговора.

Фото Танјуг

Министарка Михајловић потписаће током посете Кини и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Кине.

Вредност пројеката Србије и Кине у области саобраћајне инфраструктуре износи укупно око 7,5 милијарди евра.

Министар финансија Синиша Мали потписаће, током посете, Уговор о финансирању радова на изградњи деонице ауто-пута на Коридору 11, Прељина-Пожега са кинеском ЕXИМ банком.

Прочитајте још - КЉУЧАН САСТАНАК У ПЕКИНГУ: Вучић са Путином о уцени око КиМ

Уговор се тиче деонице дужине 30,9 километара, а вредност изградње је 523,53 милиона долара (450 милиона евра). Извођач је кинеска компанија "Ц Ц Ц Ц", а рок за извођење радова је 36 месеци.

Скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели - укупно 3 тунела и 35 мостова.

Овај аутопут, који повезује три локалне самоуправе - Чачак, Лучани и Пожега- и 2 округа - Моравички и Златиборски, је важан је не само за бржи развој овог дела Србије, а пре свега Моравичког округа, него и за регионално повезивање.

Код Пожеге ће се укрштати ауто-путеви који иду ка Босни и Херцеговини (ауто-пут Београд-Сарајево) и ка Црној Гори (Коридор 11), а код Чачка се Моравским коридором повезују Коридор 11 и Коридор 10, ка Бугарској и Грчкој.

Фото Танјуг

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је данас три споразума са кинеском компанијом ЦРБЦ којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивају заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка, који ће се простирати на 320 хектара у Борчи.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је данас Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније Хуавеј за пројекат "Паметни градови".

Сврха потписивања тог документа јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеи као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и других.

Министар рударства и енергетике Александар Антић ће у Кини потписати План билатералне сарадње између Владе Србије и Народне Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".